Category Archives: O nama

O nama i vama – ili o svima nama

Među svima nama najrašireniji su šutnja i nezamjeranje,
a nisu slabije rasprostranjeni ni kritizerstvo i zanovijetanje.
Ovdje bismo željeli promovirati nešto manje popularan put:
put argumentirane kritike i na njoj temeljenog djelovanja.

“GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA SPLIT želi okupiti sve građane koji vole naš grad, koji poštuju i žele zaštititi i unaprijediti sve ono vrijedno što krasi i ističe ovu sredinu.
Namjera nam je ukazati i potaknuti na rješavanje brojnih problema u našem gradu, te na taj način postići da grad Split bude što ljepše i ugodnije mjesto za življenje, kao i omiljena destinacija gostima iz cijelog svijeta.
Građani Splita – ovo je vaš grad, vaša prošlost, sadašnjost i budućnost, grad koji ste naslijedili od vaših predaka i koji bi trebali ostaviti budućim generacijama, da im bude ponos kao što je (bio) nama, da (p)ostane “najlipši grad na svitu”, da se diči svojom poviješću, svojim Marjanom, Dioklecijanovom palačom, Varošom, Lučcom, kaletama, uvalama…
Stoga, prestanimo biti samo nijemi promatrači devastacija kojima smo sustavno izloženi. Iskažimo svoje protivljenje nekim nametnutim rješenjima, jer na to imamo i zakonsko pravo. Neka Split bude grad po mjeri njegovih stanovnika, a ne njegovih povlaštenih pojedinaca.“


Poštovani sugrađani,
Građanska inicijativa za Split ovako Vam se bila predstavila u jesen 2007.
Tome ni danas ništa bitno novoga nemamo dodati. A zovemo li se Građanska inicijativa za Split ili Građanska inicijativa Split ili Inicijativa Split, manje je važno.
Nema nas više na adresi www.gi-split.org, ali zato ima na novoj www.gist.hr.
S nama više nisu neki dojučerašnji suradnici, ali jesu neki novi, a hoćemo li biti bolji, aktivniji i djelotvorniji u svojim nastojanjima, možda će manje ovisiti o pokretačkom timu, a više o tome koga ćemo i kako zainteresirati da nam se pridruži. Jer, jedno je biti politički, društveno, građanski aktivan jedan dan svake četiri godine, a nešto sasvim drugo biti djelatan iz mjeseca u mjesec, iz tjedna u tjedan, iz dana u dan.
Naše nedostatke, oscilacije ili kolebanja zacijelo ćete primijetiti odmah, ali možda nije stvar u tome da budete samo sjajni kritičari još jedne inicijative kojoj ne dajete nikakve šanse, jer to znači da šanse ne dajete ni sebi samima. A upravo je u tome smisao – da ne propustimo priliku da svatko od nas učini nešto više kako bi nam bilo barem malo bolje.
No, učini li vam se da odjednom cijeli grad želimo pretvoriti u građansku inicijativu, budite sigurni da nije tako. Ne zovemo ni one koji sve imaju i svime su zadovoljni, a vjerojatno ni one koji ništa nemaju i svime su nezadovoljni. Prvi bi sve htjeli ostaviti kako jest, zajedno sa svim stečenim povlasticama, a drugi sve to srušiti i možda doći na njihovo mjesto. Nas zanimaju oni treći, koji osjećaju da grad u kojemu živimo može i zna drukčije i bolje, ali tek ako mu i sami pomognemo promijeniti ono čime nismo zadovoljni.

Ili, da prafraziramo jednu poznatu, a za neke i ozloglašenu misao:
Splićani grad samo različito kritiziraju; radi se o tome da se ne ostane tek na kritici!