Category Archives: U fokusu

P1090413

Parkovi i nasadi d.o.o. kao tipično splitska utvrda šutnje?!

ZAHTJEV ZA PRISTUP INFORMACIJAMA

Poštovani,

Podnosimo Zahtjev za pristup informacijama sukladan vašoj Odluci o ustrojavanju kataloga informacija Parkova i nasada d.o.o. od 28. 08. 2012. te Katalogu informacija s istim datumom.

Dokumente i informacije koje tražimo molimo primarno dostaviti kao elektronički zapis na naznačene e-mail adrese, ako to nije moguće onda kao elektronički zapis na CD-u / DVD-u, ili, ako ni to nije moguće, kao preslike na A4 odnosno A3 format.

Očekujemo također da najžurnije pošaljete i račun odnosno naknadu za stvarne materijalne troškove po ovoj osnovi, kako to ne bi bio razlog za eventualno kašnjenje ili uskraćivanje informacija.

ZAHTJEV ZA DOKUMENTIMA

-          Program održavanja javnih zelenih površina za godine 2014, 2015, 2016. i 2017.

-          Plan i realizacija proizvodnje bilja za 2015. i 2016. godinu

-          Dokument o planiranoj ili realiziranoj  javnoj nabavi stabala namijenjenih za supstituciju 495 stabala čija je sječa najavljena dokumentom “Stanje drvoreda u užem centru Grada Splita i potreba za supstitucijom“ od 15. 07. 2014.

-          Zapisnik(e) povjerenstva za sanitarnu sječu:
- u Matoševoj ulici – siječanj 2017.
- u Podgorskoj ulici – lipanj 2016.
- u Sinjskoj ulici – 2016/17
- u Nodilovoj ulici – 2016/17

ZAHTJEV ZA INFORMACIJAMA

1)  Jedini javno dostupan dokument Parkova i nasada o sječi stabala obavljenoj u Matoševoj krajem siječnja 2017. star je već dvije i pol godine i u njemu nije data dinamika ni sječe ni supstitucije koja se navodi za čak 495 stabala u 13 ulica. U tom dokumentu ne navode se ni vrste supstitucijskih stabala nego se samo kaže “potrebno je 495 stabala sofore supstituirati novom osgovarajućom vrstom“!
U istom dokumentu također se govori o potrebi “da se krene sa supstitucijom u više faza“, ali se te faze ne navode! Tražimo: ili vaše jasne i precizne odgovore na sva ta pitanja, ili preslik dokumen(a)ta koji daju tražene odgovore, osobito u svjetlu činjenice da se drvored sofora u Matoševoj pod točkom 20. u članku 91. GUP-a štiti kao gradsko zelenilo koje osim povijesne i kulturne vrijednosti ima i značajnu pejsažnu vrijednost i predstavlja dominantnu odrednicu urbanog krajobraza?  (Sl. gl. Grada Splita, I / 2006. str. 54.)

2)  Zašto je prema vašem Katalogu informacija potrebno da građani Splita pojedinačno traže da im se u presliku dostavi godišnji Program održavanja javnih zelenih površina te takav preslik moraju dodatno plaćati, kad je to osnovna informacija o radu Parkova i nasada koju ste dužni svim građanima čijim se izdvajanjima održava gradsko zelenilo i financiraju Parkovi i nasadi?

3)  Budući da je najodgovornija osoba Parkova i nasada krajem 2013. najavila izradu Zelenog katastra grada Splita; potom krajem 2015. potvrdila izradu tog dokumenta i njegovo dovršenje u prvoj polovici 2017, tražimo odgovor na pitanje o stupnju dovršenosti Zelenog katastra, točno vrijeme njegova konačnog dovršenja i davanja na uvid javnosti te dosadašnju i ukupno predviđenu cijenu tog projekta za koji se izjavljivalo da će koštati od 300 do 500 tisuća kuna.
Ako Zeleni katastar još nije ili neće biti gotov u prvoj polovici 2015, tražimo pojašnjenje koliko i zbog čega kasni njegova izrada?

4)  Jesu li Parkovi i nasadi od Grada Splita ili Grad Split od Parkova i nasada ikada zatražili izradu Strategije upravljanja zelenim površinama; smatrate li taj dokument potrebnim te na temelju kojih strateških smjernica Parkovi i nasadi svoje poslove planiraju dok se spomenuta strategija ne donese?

5)  Kako to da je idejni projekt Zelenog prstena gradske jezgre Splita nastao kao hibrid u kojemu glavnu ulogu ima udruga Zeleni Dalmacije, a tek sporednu ili pobočnu neki od zaposlenika Parkova i nasada?
Zar ne bi bilo logičnije da takve projekte građanima Splita i gradskim službama predlažu stručni timovi Parkova i nasada, ili da ih barem rade u suradnji sa stručnim službama Grada Splita?  Naravno, savjetujući se pri tome sa zainteresiranom jevnošću, pa i udrugama koje se bave tom problematikom.

6)  Dijeleći široko rasprostranjeno mišljenje da je stanje zelenila u gradskoj jezgri iz godine u godinu sve lošije, zanima nas koji je broj stabala i gdje posađen u Povijesnoj jezgri u protekle dvije godine, bez obzira je li riječ o novoj sadnji ili supstituciji posječenog?

7)  Jesu li Parkovi i nasadi bili konzultirani odnosno od njih traženo mišljenje prije nedavne sječe stabala u Sinjskoj ulici kod Prime Grad, te jesu li Parkovi i nasadi i po čijem zahtjevu obavili sječu nakon koje je drvored pretvoren u parkiralište?

8)  Na koji način Parkovi i nasadi čuvaju GUP-om Splita pojedinačno zaštićena stabla te što su učinili u pogledu zaštite stabla koje je spomenik prirode, a nalazi se jugoistočno od križanja Livanjske i Vukovarske ulice, tj. posred građevinske mehanizacije poslovnog projekta Small Mall koji je u cjelogodišnjem zastoju?

9)  Kada su Parkovi i nasadi zadnji put proveli bilo koju zaštitnu radnju u pogledu članom 91. gradskog GUP-a zaštićenih Platana na glavnoj gradskoj tržnici?

10)  Na koji način Parkovi i nasadi štite drvored sofora u ulici Kralja Tomislava, nasuprot ex HPT zgrade, odnosno sadašnjeg hotela Cornaro, budući da je većina tih stabala sve drastičnije napadnuta ugostiteljskom invazijom, a isto pitanje vrijedi i za stabla na platou iznad spomenika Franji Tuđmanu?

11)  Imaju li Parkovi i nasadi popis lokacija na kojima se nalaze gradske žardinjere svih oblika i boja te tko ih i temeljem kojih kriterija postavlja, a osobito tko ih održava?

Ukoliko na neka od pitanja niste u stanju samostalno odgovoriti, a imate saznanja u čiju nadležnost bi takva pitanja pripadala, unaprijed vam zahvaljujemo što ćete nas uputiti na mjerodavne adrese.

S poštovanjem
Za Građansku inicijativu Split
Vjeko Santrić

U Splitu, 19. veljače 2017.

P1040169

Supstitucija ‘Parkova i nasada’ ‘Pilama i panjevima’ d.o.o.?

Povodom sječe stabala u Matoševoj obavljenog krajem siječnja 2017.
PREMA GRADU OGRANIČENE ODGOVORNOSTI I JOŠ OGRANIČENIJE PAMETI?
Javna pitanja za trgovačko društvo ‘Parkovi i nasadi’, za ‘Službu prostornog planiranja i zaštite okoliša Grada Splita’ te ‘Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita’, a posljedično i suodgovorno i za Gradsko vijeće i Gradonačelnika Splita
Povod pitanjima koja ovdje postavljamo u ime dijela zainteresirane javnosti, nedavna je sječa dvadesetak stabala u Matoševoj kao i kontradiktorne informacije koje su o razlozima i načinu sječe u međuvremenu došle do javnosti. Premda pitanjima nemamo namjeru politizirati niti su ona predizborno intonirana ma u čiju korist, naravno da se ne može pobjeći ni od tih implikacija, bez obzira tko kakve poene u tom kontekstu mislio da na ovoj temi može steći.

P1070456

Povijesna jezgra Splita kao četrdeset i druga rupa na svirali Grada Splita

Poštovani gospodine Kovačević, predsjedniče Povjerenstva za izradu nacrta plana upravljanja PJ Splita i plana upravljanja Dioklecijanovim podrumima!

Na osnovi vašeg cirkularnog pisma od 07. 10. 2016. kojim dajete na znanje članovima Povjerenstva da je Ministarstvo kulture vratilo Nacrt plana upravljanja PJ Splita i plana upravljanja Dioklecijanovim podrumima na doradu jer su uočeni ozbiljni nedostaci – i kojim nas informirate: “Na idućoj sjednici Gradskog vijeća izvijestit ćemo vijećnike o tijeku dosadašnjih aktivnosti te predočiti mišljenja i stavove Ministarstva kulture i Znanstvenog tima” – izražavamo oštar protest na već uobičajeno zaobilaženje Povjerenstva, tijela koje je jedino dobilo mandat Gradskog vijeća da izradi Prijedlog PU.

ST hijene - Srdjan Ivankovic

Od štekatâ do Spaladium arene, Split je grad za sve brojnije …ene

Slučaj po slučaj pogača, krimen po krimen palača

1. Mall of Split – 07. 09. 2016.
2. Zumba of Split – 08. 09. 2016.
3. ‘Spaladium’ of Split – 09. 09. 2016.

Grad Split: “Naglašavamo još jednom da osuđujemo svaki oblik nasilnog ponašanja. U navedenom slučaju Grad Split i njegove službe postupali su zakonito, odgovorno i s pažnjom dobroga gospodarstvenika. Komentiranje i iznošenje bilo koje činjenice vezano za ovaj slučaj, u ovom trenutku nije moguće, jer je predmet u sferi sudske nadležnosti. Grad Split postupa i postupat će po svakoj sudskoj odluci koju zaprimi te sukladno svojim nadležnostima. O podnesenim kaznenim prijavama nemamo nikakvih službenih saznanja.“ (Sl. Dalm. 09. 09. 2016.)
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/319940/obracun-ispod-vjesala-tucari-su-mi-preko-noci-oteli-stekat-i-napravili-20-tisuca-eura-stete

rijecka 07. 04. 2015

SPLITSKI DOWNTOWN TODORIĆA I BALDASARA ZAPEO NA BRAČU

Za SMALL MALL ugovor između (tada budućeg) zatvorenika Siniše Škare i splitskog gradonačelnika abeceda je zamalo imala premalo slova. Zato bi šteta bilo da samo mi iz GRIST-a ostanemo u posjedu tog ugovora. A i ne bi bilo građanski savjesno da sumnjamo na možebitno počinjenje kaznenih djela, a krijemo to od javnosti ili istražnih organa. Zato, evo vam UGOVOR O UREĐENJU PRAVA GRAĐENJA I VLASNIČKIH ODNOSA U SVRHU IZGRADNJE CENTRA SMALL MALL Ugovor Baldasar-Skaro 2015_03_03

P1030326

USKOČKA ILI TURISTIČKA PALAČA?

Upozorenje Gradskom vijeću Grada Splita uz točku 40. dnevnog reda 33. sjednice:

UPOZORENJE NA IZOSTAVLJENE ČINJENICE U INFORMACIJI O REALIZACIJI UGOVORA O OSNIVANJU PRAVA PLODOUŽIVANJA SA REKONSTRUKCIJOM NA NEKRETNINI “TURISTIČKA PALAČA” U SPLITU

Poštovani gospodine predsjedniče Gradskog vijeća Grada Splita,
poštovani zamjenici predsjednika Gradskog vijeća,
poštovane vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća

Građanska inicijativa Split upozorava da u Informaciji o realizaciji Ugovora o osnivanju prava plodouživanja sa rekonstrukcijom na nekretnini “Turistička palača“, stručno pripremljenoj od Povjerenstva za Turističku palaču Split, a koja se podnosi Gradskom vijeću Grada Splita na usvajanje, nedostaju činjenice koje se ne smiju izostaviti!

Izostavljanjem tih činjenica nastavljaju se protuzakonite radnje zbog kojih ovo upozorenje dostavljamo i nadležnim institucijama koje štite pravni poredak Republike Hrvatske i međunarodno preuzete obveze Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture sa zakonskim ovlaštenjima za zaštitu svjetske baštine i Vladi Republike Hrvatske sa zakonskim ovlaštenjima za rješavanje prijepora u čuvanju i očuvanju kulturne baštine.

Detaljnije o svemu u priloženom Upozorenju.
Za sjednicu GV Splita 17_05_2016-40

S poštovanjem
G®IST – Građanska inicijativa Split

Mercedes-Benz_Museum

Dok Kinezi slave godinu Majmuna, gradonačelnik Splita vraća gradu konstruktivističko-futurističke perspektive!

Dok Kinezi slave godinu Majmuna, gradonačelnik Splita vraća gradu konstruktivističko-futurističke perspektive!

Samonadmašivanje ‘Slobodne Dalmacije’ poput zvučnog zida uspješno probija sve prepreke, upravo kao i ludilo montaž-parkinga u režiji lokalnog Potemkina i njegovih pomoćnika i savjetnika. S modelima ispiranja zadnjih ostataka zdravog razuma stanovništva odavno nema nikakvih problema. Prvo se, prije godinu dana, najavi, naravno opravdana, izgradnja 2 x 200 parking mjesta na Mertojaku i Sućidru http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/265324/banovina-gradi-garaze-na-sucidru-i-mertojaku-za-30-milijuna-kuna, a onda  se cijelu godinu paralelno diže ulog sa 400 na četiri i više tisuća parking mjesta po cijelome gradu.

IMG_20150826_220557

NE POIGRAVAJMO SE MJESTOM SPLITA NA LISTI BAŠTINE UNESCO-a

Premijeru Vlade RH, gospodinu Timu Oreškoviću
Ministru kulture RH, gospodinu Zlatku Hasanbegoviću
Gradonačelniku Grada Splita, gospodinu Ivu Baldasaru
Gradskom vijeću Grada Splita, gospodi Vijećnicima

Poštovani,

Izrazito zabrinuti za budućnost Povijesne jezgre Splita, a temeljem recentnih saznanja iz pisma Direktora Centra za svjetsku baštinu, Njegove ekscelencije Kishore Raoa, upućenog još 6. svibnja 2015. godine Veleposlaniku pri Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri UNESCO-u, gospodinu Ivu Goldsteinu (u prilogu), a uz pismo gospođe Sanje Šaban, tadašnje doministrice u Ministarstvu kulture, proslijeđeno Gradu Splitu 10. prosinca iste godine (u prilogu), pozivamo vas na pravovremenu i odgovornu reakciju kako bi se spriječilo ugrožavanje statusa Splita na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Artiflex

MONTAŽ SPLIT ili prijedlog skice za studiju o razumu u mirovanju

Montaž Split ili prijedlog skice za studiju o razumu u mirovanju – što bi jako olakšalo situaciju

“U desetom selu živi Antuntun. U njega je malko neobičan um.“ – Grigor Vitez, 1950

“Najava izgradnje 3600 novih parkirališnih mjesta po splitskim kvartovima sigurno je mnogim građanima donijela olakšanje.“ – Slobodna Dalmacija, 2015.

Da, lako je bilo dok je Antuntun živio u desetom selu, no preselio se odavno u drugi grad “po veličini“, pa mu je um uznapredovao. Ali, ni to nije sve, jer u drugom gradu po veličini izabrali su ga čak za gradonačelnika, pa on s te pozicije sumještanima šalje nedavno adventsko priopćenje čiji najtraumatskiji dio treba citirati sve dok ima bilo kakve nade da se uzroci i posljedice u njemu vrate u stanje koje bi bilo logično, a ne komitragično:

IMG_20151105_132206

Ušuškavanje u splitskom ‘šušuru’ ili kako zaštititi komunalni nered u splitskoj povijesnoj jezgri – 2

Ususret tribini  o komunalnom neredu u staroj gradskoj jezgri
Srijeda, 9. prosinca 2015.  u 18:30 – velika dvorana UMAS-a, tvrđava Gripe

Na nedavno održanoj javnoj tribini “Splitski šušur ili kako zaštititi komunalni nered” – kojoj nije prisustvovala niti jedna službeno pozvana osoba iz Grada Splita – prezentirani su primjeri komunalnog nemara koji godinama vlada povijesnom jezgrom Splita.

Uoči drugog dijela tribine, pet takvih očitih primjera komunalnog nereda proslijeđeno je gradskim službama s očekivanjem da ih odgovorni uklone, saniraju ili obrazlože zašto to ne čine, te svoje viđenje komunalnog stanja u jezgri pojasne na samoj tribini na koju su ponovo pozvani.

UŠUŠKAVANJE U SPLITSKOM ŠUŠURU ILI KAKO ZAŠTITITI KOMUNALNI NERED U STAROJ GRADSKOJ JEZGRI 2