Category Archives: Iz medija

Histrion Studio

Tribina: KAKO UPRAVLJATI POVIJESNIM GRADSKIM JEZGRAMA

Tribina
“KAKO UPRAVLJATI POVIJESNIM GRADSKIM JEZGRAMA”

OPUS “Zlatna Vrata”, Split
1. prosinca 2014. u 19 h

Suočeni s nizom nedoumica i dvosmislenih poruka koje dolaze iz institucija koje bi trebale štititi kulturnu baštinu i pridonositi u osmišljavanju perspektiva njezina korištenja, i struka i lokalne samouprave, ali i zainteresirani građani nalaze se pred izazovom osmišljavanja budućnosti povijesnih gradskih jezgri i zaštićenih područja. Naročito u krhkim sredinama izloženima pritisku turističkog razvoja, potreba da se zajednički odgovori na prijetnje postaje hitna, a izrada planova upravljanja, osim što je obaveza za graditeljske cjeline i pojedinačne spomenike pod zaštitom UNESCO-a, prilika je i da gradovi racionalno i trajno svoju baštinu sačuvaju, ali i od nje pametno profitiraju.
Sve ono što je loše za lokalnu zajednicu u konačnici postaje loše i za ukupno gospodarstvo. Turistička monokultura ne samo da pustoši povijesne jezgre, već izjeda i srž turističke ponude – prazne ljuske povijesnih gradova znatno su manje atraktivne posjetiteljima od živog grada u svim njegovim manifestacijama. Suvremeni trendovi dinamičke konzervacije te sugestije pristupa koji se nalaze u dokumentima Europske komisije i UNESCO-a, jasno traže održive modele zaštite pa je stoga jedan od ciljeva ove tribine podijeliti znanja i iskustva na kojima bi se oni temeljili.
Na splitskim i dubrovačkim primjerima namjera nam je raspraviti moguće modele izrade planova upravljanja povijesnim cjelinama i pojedinačnim objektima. O važnosti participativnog planiranja i međusektorske suradnje govorit će stručnjaci i predstavnici zainteresirane javnosti, a tribinu će moderirati Diana Magdić iz Udruge TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja.

Sudjeluju:
Dr.sc. Dražen Arbutina – ICOMOS Hrvatska
Svjetlana Jelavić Dean, dia – Društvo arhitekata Dubrovnik
Denis Orlić – Društvo prijatelja dubrovačke starine
Ivan Viđen – Srđ je Grad
Mr. sc. Mario Rovan – Građanska inicijativa Split

uz predstavnike Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zavoda za obnovu Dubrovnika i mnoge druge.

Organizator:
Udruga TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja

SpiderMan

Na putu prema Zagrebu, Splitu, Dubrovniku… gdje se izgubio “Ljubljanski proces“?

OTVORENO PISMO SUDIONICIMA KONFERENCIJE “REHABILITACIJA KULTURNE BAŠTINE KAO KLJUČ ODRŽIVOG RAZVOJA”
Dubrovnik, 27. i 28. listopada 2014.

OPEN LETTER TO PARTICIPANS OF THE CONFERENCE “CULTURAL HERITAGE REHABILITATION AS A KEY TO SUSTAINABLE DEVELOPMENT”
Dubrovnik, 27th and 28th of October 2014

Andrea_Zlatar_Viol_238420S1

Ministrica Zlatar Violić: Nema smjena u predizborno vrijeme

Dalmacijanews, 28. svibnja 2013.

- Nakon izbora podvući ćemo crtu i zbrojiti rezultate, ali sigurno u predizborno vrijeme smjena neće biti. Rekla sam i prošli put, ima četiri-pet konzervatorskih odjela koji su prioritetniji od splitskog. Osim toga, rekla sam i da nije rješenje mijenjanje pojedinaca, nego sustava – kazala je ministrica Zlatar Violić i podsjetila da su potrebne dodatne edukacije djelatnika konzervatorskih ureda, te da treba sistemski raditi dalje.

Prva_vidilica

Radoslav Bužančić odgovara udrugama: Prema ovoj gradskoj upravi konzervator je bio beskompromisan!

Dalmacijanews, 15. svibnja 2013.

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, kaže da ga nije iznenadilo pismo koje je nekoliko splitskih udruga uputilo ministrici kulture, a u kojem je pitaju do kada će on biti na mjestu pročelnika. Pismo u kojem upozoravaju na brojne greške konzervatora potpisuju Ivica Delić (Društvo Marjan), Jurica Pavičić (Inicijativa Za Marjan), Diana Magdić (Teserakt), Rina Vatavuk (Genius loci) i Vjeko Santrić (Građanska inicijativa Split).

Pet splitskih udruga: Ministrice Zlatar, smijenite Bužančića. Evo mu grijeha …

Pet splitskih udruga uputilo je otvoreno pismo glavnim ljudima Ministarstva kulture, koje donosimo u cjelosti.
- Poštovana ministrice Zlatar i pomoćnice ministrice Šaban, građanske i aktivističke udruge okupljene oko skrbi za Marjan i splitsku gradsku jezgru pišu vam da bi vam postavili jedno jednostavno pitanje: dokle će Radoslav Bužančić biti na čelu konzervatorske službe u gradu Splitu? I – što on još mora učiniti, a da bi konačno bio smijenjen?

Tribina “Alarm za povijesnu jezgru Splita”

Pojavismo se, zajedno s pozamašnim brojem ljudi, na ovoj tribini izrazito važne teme. Mjesto i vrijeme radnje? Kazalište lutaka Split, 18.00 sati, datum 2.5.2013. O čemu se zapravo radi? Više – manje o poboljšanju stanja u staroj gradskoj jezgri, s jedne strane radi očuvanja kulturne baštine (svima nam je poznato da se nalazi pod zaštitom UNESCO-a), a s druge strane radi poboljšanja uvjeta života stanovnika unutar Dioklecijanove palače. To se sve zasad neuspješno provodi, a različite Udruge koje djeluju na području Splita imaju svoje objašnjenje zašto je to tako. Potrebno je naglasiti da se nitko iz Konzervatorskog zavoda nije pojavio na tribini, ali skupilo se nekoliko predstavnika političkih stranaka. Ipak je vrijeme izbora…

“Političari, izjasnite se o staroj jezgri!”

Koordinacija gradskih udruga i znanstveni tim iz Povjerenstva za izradu Nacrta plana upravljanja gradskom jezgrom zatražili su od svih aktualnih kandidata za gradonačelnika, kao i lista za Gradsko vijeće, da se očituju o njihovim zahtjevima kako bi građani znali koga i zašto biraju.

Mogu li zajedno turizam, baština i stanovništvo?

Grafiti uvredljivih sadržaja, velika i mala nužda u Getu i Varošu, nered među štekatima. Samo su neki od problema na koje godinama upozoravaju iz Udruge vodiča grada Splita. O tome i mnogim drugim problemima, uoči sezone, raspravljalo se na javnoj tribini pod nazivom “Vodiči Splita – kako turizam, baština i stanovništvo mogu zajedno”.

Goran Nikšić: Komunalni nered nastaje zbog korupcije gradskih političara!

Konstruktivna i dinamična javna tribina “Vodiči Splita – kako turizam, baština i stanovništvo mogu zajedno” koju je održala udruga turističkih vodiča Splita u Gradskom kazalištu lutaka ostat će zapamćena i po nastupu Gorana Nikšića, iz Odsjeka za Staru gradsku jezgru.

- Stručne službe kvalitetno rade svoj posao, najveći dio problema leži u politici. Nakon što struka u gradskoj upravi odradi svoj posao, netko na višem nivou iz politike dozvoljava komunalni nered u gradu sa štekatima i štandovima. Radi se o korupciji ne toliko stručnih službi, koliko političkog vrha koji donosi odluke mimo struke – kazao je Nikšić što je izazvalo burnu reakciju okupljenih, pa i od nazočnih novinara koji su ga upitali je li javno istupio sa saznanjima koja ima. Nikšić je odgovorio da je “milijun puta upozoravao”.

Na njegov istup reagirala je i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicuSanja Bilač.

- Nikšiću, vi ste bili uz skute svih politika i niste ništa napravili, pa ni dovršili za ono što ste plaćeni – ušutkala ga je Bilač.

Inače, tribinu je moderirala Anita Birimiša, a predavači su bili Marija Pemper na temu prometa i parkinga, Arijana Vidan na temu inspekcijskih i komunalnih službi te Tatjana Šćerbe koja je  nazočne upoznala s problematikom tečajeva za turističke vodiče.

Turisti nas pitaju podržavamo li fašizam

Kao glavne probleme centra grada kroz oči vodiča istaknuli su nečistoću, odnosno nedostatan broj kanti za otpatke kao i neredovito pražnjenje, fekalije i tragove urina kako ljudskih tako i životinjskih, grafite nepoželjnih sadržaja poput nacističkih simbola, malo panoa s prikazom Palače, nedostatak javnih WC-a, epidemiju štekata i štandova, divlji booking i ograđivanje jednog dijela javnog prolaza.

- Turisti nas pitaju podržavamo li mi fašizam kada ne brišemo nacističke grafite i poruke poziva na mržnju – upozorila je Vidan. Predložila je uvođenje komunalnih redara po uzoru na Velo misto koji bi na licu mjesta naplaćivali kazne. Fotografije centra grada koje su pratile izlaganje, uistinu su djelovale zastrašujuće. Šporki, stari grad…

Kao poseban problem u izlaganju, turistički vodič Pemper je istaknula problem s prometom i nedovoljno parkirališnih mjesta za turiste, za autobuse koji ih prevoze i iskrcaj gostiju. Zbog zloupotrebe postojećih mjesta kod Lučke uprave, stvara se prometni čep čime je otežan protok i sigurnost prolaza gostiju prema Palači. Direktor Turističke zajedniceVedran Matošić predložio je da se gosti, dok se ne riješi problem s prometnim rješenjem u luci, iskrcavaju kod Galerije umjetnina i da obilazak Palače počne od Zlatnih vrata umjesto kroz Podrume.

Vodiči su i naglasili da im probleme u radu otežava i Croatia Boat Show zbog zauzimanja značajnog dijela obale. Turistički vodič Ivo Luketaprozvao je i policiju jer ne reagira preventivno na krađe koje su učestale u centru grada.

- Krađe turista u Splitu su najveće, više nego u Zadru i Dubrovniku, a policija se ponaša nezainteresirano – naveo je Luketa.

Tribinu je pratio i Paško Ugrina iz Ureda načelnika policijske uprave te je promptno reagirao.

- Policija poklanja veliku pažnju turizmu, a i brojke vas demantiraju. Značajno je smanjen broj kaznenih djela, gotovo za tisuću u odnosu na prethodnu godinu. Broj kaznenih djela je pao sa 3600 na oko 2800 – odgovorio je Ugrina, navodeći da će ostaviti brojeve kontaktnih policajaca koji uvijek mogu brzo reagirati po dojavi vodiča.

Snažnim decibelima nije mjesto u gradskoj jezgri

Spomenimo da je Matošić ponovio kako se Palači treba vratiti dostojanstvo, a što se tiče buke u centru grada, ponovio je da snažnim decibelima nije mjesto u povijesnoj jezgri. Samo živa glazba ritma primjerice Ibrice Jusića  ili Arsena Dedića ljubi Palaču. Obećao je i da će kroz dva tjedna biti dovršeno uređenje javnog zahoda kod Turističke palače.

- Problematika života u centru grada je višeslojna i mi smo samo kao udruga progovorili iz naše perspektive. Zaključak je svakako da se gradom treba upravljati, a primjeri s tribine su nam zorno predočili da stvari polako prelaze u kaos – zaključak je tribine koju je iznio Leo Nikolić, predsjednik Udruge vodiča Splita. Inače, ovo je treća javna tribina u organizaciji Koordinacije udruga koje sudjeluju u radu Povjerenstva za izradu “Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Dioklecijanovim podrumima”.

Spomenimo da su tribinu pažljivo slušali i kandidati za gradonačelnike, spomenuta Sanja Bilač, Vjekoslav IvaniševićDragan Markovina i Ivo Baldasar. Naravno, i članovi civilnih udruga poput Srđana Marinića, Ante Tukića i drugih koji godinama upozoravaju na probleme povijesne jezgre.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ

PRIOPĆENJE KOORDINACIJE UDRUGA Alarm za gradsku jezgru Splita

Autor: Leo Nikolić

Danas su Koordinacija gradskih udruga i znanstveni tim iz Povjerenstva za izradu Nacrta plana upravljanja gradskom jezgrom Splita javnosti poslali priopćenje kojim upozoravaju na ozbiljnost stanja u povijesnoj jezgri Splita. Na početku se skreće pažnja da se trenutni vlastodršci hvale porastom turističke potrošnje u njemu, istodobno intenzivno radeći na devastaciji svega najvrednijega što turizam uopće omogućuje, prije svega povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom i podrumima

sg1