Monthly Archives: Travanj 2013

“Političari, izjasnite se o staroj jezgri!”

Koordinacija gradskih udruga i znanstveni tim iz Povjerenstva za izradu Nacrta plana upravljanja gradskom jezgrom zatražili su od svih aktualnih kandidata za gradonačelnika, kao i lista za Gradsko vijeće, da se očituju o njihovim zahtjevima kako bi građani znali koga i zašto biraju.

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA GRADSKE JEZGRE I ANTIČKA KANALIZACIJA DIOKLECIJANOVE PALAČE Rodoljub Vidović

U sklopu ciklusa predavanja o SGJ Splita, 25.04.2013. god. održano je predavanje na temu Komunalna infrastruktura SGJ i antička kanalizacija Dioklecijanove palače.

Predavanje je održao Rodoljub Vidović iz tvrtke Roterm d.o.o., voditelj stručnog tima i koautor više studijskih dokumenata i elaborata na ovu temu.

Na predavanju je izložen pregled postojećeg stanja podzemne komunalne infrastrukture SGJ i aktualizirana potreba hitnog rješavanja uočenih problema.

Ciljani predmet razmatranja je bilo stanje razvoda vodovoda, kanalizacije, sumpornih kanala i drenažne odvodnje, te antička kanalizacija Dioklecijanove palače.

Mogu li zajedno turizam, baština i stanovništvo?

Grafiti uvredljivih sadržaja, velika i mala nužda u Getu i Varošu, nered među štekatima. Samo su neki od problema na koje godinama upozoravaju iz Udruge vodiča grada Splita. O tome i mnogim drugim problemima, uoči sezone, raspravljalo se na javnoj tribini pod nazivom “Vodiči Splita – kako turizam, baština i stanovništvo mogu zajedno”.

Goran Nikšić: Komunalni nered nastaje zbog korupcije gradskih političara!

Konstruktivna i dinamična javna tribina “Vodiči Splita – kako turizam, baština i stanovništvo mogu zajedno” koju je održala udruga turističkih vodiča Splita u Gradskom kazalištu lutaka ostat će zapamćena i po nastupu Gorana Nikšića, iz Odsjeka za Staru gradsku jezgru.

- Stručne službe kvalitetno rade svoj posao, najveći dio problema leži u politici. Nakon što struka u gradskoj upravi odradi svoj posao, netko na višem nivou iz politike dozvoljava komunalni nered u gradu sa štekatima i štandovima. Radi se o korupciji ne toliko stručnih službi, koliko političkog vrha koji donosi odluke mimo struke – kazao je Nikšić što je izazvalo burnu reakciju okupljenih, pa i od nazočnih novinara koji su ga upitali je li javno istupio sa saznanjima koja ima. Nikšić je odgovorio da je “milijun puta upozoravao”.

Na njegov istup reagirala je i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicuSanja Bilač.

- Nikšiću, vi ste bili uz skute svih politika i niste ništa napravili, pa ni dovršili za ono što ste plaćeni – ušutkala ga je Bilač.

Inače, tribinu je moderirala Anita Birimiša, a predavači su bili Marija Pemper na temu prometa i parkinga, Arijana Vidan na temu inspekcijskih i komunalnih službi te Tatjana Šćerbe koja je  nazočne upoznala s problematikom tečajeva za turističke vodiče.

Turisti nas pitaju podržavamo li fašizam

Kao glavne probleme centra grada kroz oči vodiča istaknuli su nečistoću, odnosno nedostatan broj kanti za otpatke kao i neredovito pražnjenje, fekalije i tragove urina kako ljudskih tako i životinjskih, grafite nepoželjnih sadržaja poput nacističkih simbola, malo panoa s prikazom Palače, nedostatak javnih WC-a, epidemiju štekata i štandova, divlji booking i ograđivanje jednog dijela javnog prolaza.

- Turisti nas pitaju podržavamo li mi fašizam kada ne brišemo nacističke grafite i poruke poziva na mržnju – upozorila je Vidan. Predložila je uvođenje komunalnih redara po uzoru na Velo misto koji bi na licu mjesta naplaćivali kazne. Fotografije centra grada koje su pratile izlaganje, uistinu su djelovale zastrašujuće. Šporki, stari grad…

Kao poseban problem u izlaganju, turistički vodič Pemper je istaknula problem s prometom i nedovoljno parkirališnih mjesta za turiste, za autobuse koji ih prevoze i iskrcaj gostiju. Zbog zloupotrebe postojećih mjesta kod Lučke uprave, stvara se prometni čep čime je otežan protok i sigurnost prolaza gostiju prema Palači. Direktor Turističke zajedniceVedran Matošić predložio je da se gosti, dok se ne riješi problem s prometnim rješenjem u luci, iskrcavaju kod Galerije umjetnina i da obilazak Palače počne od Zlatnih vrata umjesto kroz Podrume.

Vodiči su i naglasili da im probleme u radu otežava i Croatia Boat Show zbog zauzimanja značajnog dijela obale. Turistički vodič Ivo Luketaprozvao je i policiju jer ne reagira preventivno na krađe koje su učestale u centru grada.

- Krađe turista u Splitu su najveće, više nego u Zadru i Dubrovniku, a policija se ponaša nezainteresirano – naveo je Luketa.

Tribinu je pratio i Paško Ugrina iz Ureda načelnika policijske uprave te je promptno reagirao.

- Policija poklanja veliku pažnju turizmu, a i brojke vas demantiraju. Značajno je smanjen broj kaznenih djela, gotovo za tisuću u odnosu na prethodnu godinu. Broj kaznenih djela je pao sa 3600 na oko 2800 – odgovorio je Ugrina, navodeći da će ostaviti brojeve kontaktnih policajaca koji uvijek mogu brzo reagirati po dojavi vodiča.

Snažnim decibelima nije mjesto u gradskoj jezgri

Spomenimo da je Matošić ponovio kako se Palači treba vratiti dostojanstvo, a što se tiče buke u centru grada, ponovio je da snažnim decibelima nije mjesto u povijesnoj jezgri. Samo živa glazba ritma primjerice Ibrice Jusića  ili Arsena Dedića ljubi Palaču. Obećao je i da će kroz dva tjedna biti dovršeno uređenje javnog zahoda kod Turističke palače.

- Problematika života u centru grada je višeslojna i mi smo samo kao udruga progovorili iz naše perspektive. Zaključak je svakako da se gradom treba upravljati, a primjeri s tribine su nam zorno predočili da stvari polako prelaze u kaos – zaključak je tribine koju je iznio Leo Nikolić, predsjednik Udruge vodiča Splita. Inače, ovo je treća javna tribina u organizaciji Koordinacije udruga koje sudjeluju u radu Povjerenstva za izradu “Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Dioklecijanovim podrumima”.

Spomenimo da su tribinu pažljivo slušali i kandidati za gradonačelnike, spomenuta Sanja Bilač, Vjekoslav IvaniševićDragan Markovina i Ivo Baldasar. Naravno, i članovi civilnih udruga poput Srđana Marinića, Ante Tukića i drugih koji godinama upozoravaju na probleme povijesne jezgre.

ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ