Monthly Archives: Svibanj 2013

yes-1-minister

Da, gospođo ministrice, mi smo vrlo vrlo za!

Gradske udruge koje skrbe o zaštiti Marjana i povijesne jezgre Splita inzistiraju da i Konzervatorski odjel u Splitu i Ministarstvo kulture kojega su oni samo jedan dio, promijene svoj odnos prema zainteresiranoj javnosti i prestanu je doživljavati kao neprijatelja, prozivača i tražitelja ostavki. No, da bismo došli na tu razinu i Ministarstvo kulture i njihov Konzervatorski odjel ne mogu stalno zainteresiranoj javnosti uskraćivati osnovne informacije i pri tome je još kontinuirano omalovažavati.

Andrea_Zlatar_Viol_238420S1

Ministrica Zlatar Violić: Nema smjena u predizborno vrijeme

Dalmacijanews, 28. svibnja 2013.

- Nakon izbora podvući ćemo crtu i zbrojiti rezultate, ali sigurno u predizborno vrijeme smjena neće biti. Rekla sam i prošli put, ima četiri-pet konzervatorskih odjela koji su prioritetniji od splitskog. Osim toga, rekla sam i da nije rješenje mijenjanje pojedinaca, nego sustava – kazala je ministrica Zlatar Violić i podsjetila da su potrebne dodatne edukacije djelatnika konzervatorskih ureda, te da treba sistemski raditi dalje.

Galeb1

Drugo otvoreno pismo Ministarstvu kulture RH

Split, 27. svibnja 2013. godine

Ponavljamo naše  traženje od 14. svibnja 2013. da se s pročelničkog mjesta Konzervatorskog odjela u Splitu povuče dr. Radoslav Bužančić, jer on posve očigledno i opetovano ne želi omogućiti odgovoran i transparentan rad odjela kojemu je na čelu.

Jezgra 01

Zatvoreno pismo hipotetskom beskompromisnom konzervatoru

18. svibnja 2013.

Gotovo da nam je žao rušiti imaginarij Pročelnikove konzervatorske kule sa svih strana zlonamjerno napadnute atacima mahnitih udruga koje sebi ishitreno utvaraju da se upravo one bore za brojna javna kulturna dobra od kojih je Pročelnikov veliki plašt tako često “pošteđivao“ javnost, dovodeći onda tu istu javnost svakih nekoliko mjeseci ili godina pred gotove činove “tuđih“ prethodničkih krivnji i “nekih hipotetskih pogrešaka u politici zaštite koje nisu počinjene“!
No, kako je ovo ipak 21. stoljeće…

Prva_vidilica

Radoslav Bužančić odgovara udrugama: Prema ovoj gradskoj upravi konzervator je bio beskompromisan!

Dalmacijanews, 15. svibnja 2013.

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, kaže da ga nije iznenadilo pismo koje je nekoliko splitskih udruga uputilo ministrici kulture, a u kojem je pitaju do kada će on biti na mjestu pročelnika. Pismo u kojem upozoravaju na brojne greške konzervatora potpisuju Ivica Delić (Društvo Marjan), Jurica Pavičić (Inicijativa Za Marjan), Diana Magdić (Teserakt), Rina Vatavuk (Genius loci) i Vjeko Santrić (Građanska inicijativa Split).

Pet splitskih udruga: Ministrice Zlatar, smijenite Bužančića. Evo mu grijeha …

Pet splitskih udruga uputilo je otvoreno pismo glavnim ljudima Ministarstva kulture, koje donosimo u cjelosti.
- Poštovana ministrice Zlatar i pomoćnice ministrice Šaban, građanske i aktivističke udruge okupljene oko skrbi za Marjan i splitsku gradsku jezgru pišu vam da bi vam postavili jedno jednostavno pitanje: dokle će Radoslav Bužančić biti na čelu konzervatorske službe u gradu Splitu? I – što on još mora učiniti, a da bi konačno bio smijenjen?

Otvoreno pismo Ministarstvu kulture RH

Poštovana ministrice Zlatar i pomoćnice ministrice Šaban,

građanske i aktivističke udruge okupljene oko skrbi za Marjan i splitsku gradsku jezgru pišu vam da bi vam postavili jedno jednostavno pitanje: dokle će Radoslav Bužančić biti na čelu konzervatorske službe u gradu Splitu? I – što on još mora učiniti, a da bi konačno bio smijenjen?

Tribina “Alarm za povijesnu jezgru Splita”

Pojavismo se, zajedno s pozamašnim brojem ljudi, na ovoj tribini izrazito važne teme. Mjesto i vrijeme radnje? Kazalište lutaka Split, 18.00 sati, datum 2.5.2013. O čemu se zapravo radi? Više – manje o poboljšanju stanja u staroj gradskoj jezgri, s jedne strane radi očuvanja kulturne baštine (svima nam je poznato da se nalazi pod zaštitom UNESCO-a), a s druge strane radi poboljšanja uvjeta života stanovnika unutar Dioklecijanove palače. To se sve zasad neuspješno provodi, a različite Udruge koje djeluju na području Splita imaju svoje objašnjenje zašto je to tako. Potrebno je naglasiti da se nitko iz Konzervatorskog zavoda nije pojavio na tribini, ali skupilo se nekoliko predstavnika političkih stranaka. Ipak je vrijeme izbora…

Mono-lite

Blitzkrieg Mate Bukare nad Mrdušom Donjom

BLITZKRIEG MATE BUKARE NAD MRDUŠOM DONJOM
praćen križnim kutevima konzertvatorske službe i pobočnih ministarstava,
a zašto ne i Vlade HR

7. svibnja 2013.

Slučajno ili ne, ali Građanska inicijativa Split bez svoje Internet stranice ostala je točno dan nakon što je ovaj tekst prvi put objavljen, pa se oko njene ponovne uspostave i vraćanja glavnine sadržaja još uvijek trudimo… Ali, svo zlo s time. Ispričavamo se zbog nepredviđenog zastoja još odlučniji da GRIST treba nastaviti!