Monthly Archives: Studeni 2013

Split je bitan

Kakav Split je bitan?

Poštovani sugrađani,

Zbog načina upravljanja Splitom kakav se demonstrira proteklih mjeseci – a koji se načelno uopće ne razlikuje od posljednje neslavne vladavine gradom! – Građanska inicijativa Split već se obratila javnosti i gradonačelniku.
Umjesto argumentiranih odgovora, gradonačelnik je javnosti ponudio tek neistine (“Ne dam im novce pa zato napadaju!“). Prije sudskog postupka gradonačelnik još uvijek ima vremena povući tu izjavu i ispričati se Građanskoj inicijativi Split. No, još više je gradonačelnik ostao dužan građanima čije interese tvrdi da zastupa. Jer, s gradonačelnikom se slažemo – Split je bitan, ali očito ne i kakav Split! Zato se i javnosti i gradonačelniku obraćamo ponovo. I nastavit ćemo to činiti dokle god se očigledni parcijalni interesi podvaljuju kao tobožnji interesa građana.

ad bas pic

Ad basilicas pictas: od Maniaca do Manijaka (video)

Senzacionalno: u centru Splita otkriveno arheološko nalazište istraženo krajem 20. stoljeća!
Nakon višegodišnjih istraživanja i otkrića za sada najstarije krstionice na splitskom poluotoku – nalazište smješteno usred grada uspješno je postalo smetlište!

plan

O planu upravljanja povijesnom jezgrom Splita

Temeljem dosadašnjeg sudjelovanja u radu Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, a zbog promjena u dijelu sastavnica koje čine Povjerenstvo, Koordinacija udruga Stara gradska jezgra ovdje iznosi svoje viđenje dosadašnjeg rada na izradi Plana, te iznosi prijedloge za nastavak rada kojima bi se uklonili uočeni problemi i uspješno nastavila suradnja s Ministarstvom kulture, gradom Splitom i znanstvenim timom, odnosno svima uključenima u izradu Plana.

Više u prilogu   O PLANU UPRAVLJANJA POVIJESNOM JEZGROM SPLITA

hole-money

Splitske crne rupe? Da, ali gdje?

Tekst pod naslovom IZ ČIJEG ŠEŠIRA? NE HVALA! kao otvoreno pismo gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru, Građanska inicijativa Split poslala je medijima i objavila ga na svojoj interent i facebook stranici 05. 11. 2013.
Slobodna Dalmacija dijelove tog otvorenog pisma objavila je 06. 11. 2013. zajedno s gradonačelnikovim komentarom kojega ovdje prenosimo:

Baldasar

Mandrake-L

Split iz cijeg sesira? Ne hvala!

JOŠ JUČER IVO BALDASAR BIO JE ŽELJEZNIČAR NA ISTOČNOJ OBALI.
DANAS JE VATROGASAC U KUĆI KOJA GORI!
TREBAMO LI VEČ SUTRA OČEKIVATI I MAĐIONIČARA?

Split u čijem džepu i iz čijeg šešira?
Ne, hvala!

Povodom press konferencije gradonačelnika Splita Ive Baldasara od 31. 10. 2013. te njegovih intervjua Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu od 02. 11. 2013. Građanska inicijativa Split,
kao udruga koja se u granicama svojih skromnih mogućnosti zalaže za participativno i transparentno upravljanje gradom, prisiljena je gradonačelniku Ivi Baldasaru uputiti javno pismo, jer model kojega gradonačelnik sve češće i sve otvorenije nameće smatramo i pogrešnim i nedemokratskim, a to dugoročno znači i vrlo štetnim, ako ne i opasnim.