Monthly Archives: Travanj 2014

vlcsnap-2014-04-23-20h08m43s85

Tko se krije iza Bille?

VIDEO  – TKO SE KRIJE IZA BILLE?

Stara gradska jezgra Splita zaštićena je kao kulturno-povijesna cjelina i ima svojstvo kulturnog dobra. U Rješenju sustava zaštite piše da se korištenje javnih površina – pa dakle i postavljanje reklamnih panoa – propisuje odlukom o komunalnom redu prema smjernicama nadležnog konzervatorskog odjela u Splitu.
Komunalnim redom (čl. 5.) u staroj gradskoj jezgri zabranjeno je bez odobrenja nadležnog gradskog tijela postavljanje reklama, natpisa, jarbol zastava i transparenata. Unatoč tome, u jezgri je na rasvjetnim stupovima postavljeno stotinjak reklamnih natpisa, a svakodnevno niču i novi.

Na pitanje koje je nadležno gradsko tijelo odobrilo postavljanje plakata, Grad odgovara kako ne posjeduje tu informaciju. Konzervatorski odjel u Splitu odgovara da je oglašavanje u povijesnoj jezgri stvar komunalnog reda, a ne njihova. Odsjek za staru gradsku jezgru ne poduzima ništa.

Na osnovi iznesenog postavljaju se pitanja čija  je odgovornost zaštita gradske jezgre?
Postoji li bilo koje nadležno tjelo i po kojim kriterijima donosi odluke vezane za gradsku jezgru?
Postoje li smjernice konzervatorskog odjela kojima je cilj zaštita kulturnog dobra i provode li se? Očito ne!

Da bi ukazala na problem organizacije sustava zaštite povijesne jezgre, grupa građana uklonila je 19. 04. 2014 dio ilegalnih plakata s rasvjetnih stupova. Na gradskim i državnim službama je da skinu ostale. I to ne samo u Jezgri.

Građanska inicijativa Split

Cardak3

Daj ‘gradu’ dvi kune pa veži čardak di ti srcu drago

U ovome gradu, otkako je jedine nam Hrvatske, nije napravljeno niti jedno ozbiljno parkiralište, osim kao sastavni dio kakvog trgovačkog centra. Unatoč tome, ako pogrešno parkirate ili ako ne ostavite pješacima između 120 i 160 cm za prolaz, bit ćete olakšani, za oko 100 eura, u što je uključena kazna za nepropisno parkiranje, kazna za odvoz i premještanje automobila i slično…

Nasuprot tome, ako nekakav Kerum ili Baldasar, ili neki sličan bandićevski gradonačelnik, svojim promišljenim odlukama, nekome odobri korištenje najdragocjenijih gradskih prostora, ili kako oni to službeno zovu “javnih gradskih površina“, tada ni građani ni pješaci više nisu bitni, pa ni njihovih 120 cm, nego neka nađu drugoga puta, a ne onoga gdje vlast odluči za kunu dvije razepeti čardake svih namjena, boja i oblika.

Split je bitan 3

Gradska jezgra SAD ili Sindrom akceleracijske devastacije

ŠTO POKAZUJU NAJNOVIJA KLINIČKA ISTRAŽIVANJA SPLITSKE GRADSKE JEZGRE

Upoznajte se sa znanstveno dokazanim hranidbenim lancem: GRAD SPLIT ► SPLITSKA OBALA D.O.O. ► SALONACOOP-ROGOZNICA D.O.O ► AKCELERACIJA D.O.O. ► MYMEDIA…

Pazar Fontana

Namjerno organizirani kaos?!

- GRADU SPLITU – NJEGOVIM DUŽNOSNICIMA I SLUŽBENICIMA
- SPLITSKOJ OBALI D.O.O.  - GRADSKOJ TVRTCI ZA USLUGE I RAZVOJ
- SALONACOOPU – ROGOZNICI D.O.O. – ZAKUPITELJIMA STUPOVA JAVNE RASVJETE
- I TKO ZNA KOME JOŠ U LANCU DRAŽESNOG UKRAŠAVANJA GRADSKE JEZGRE…

SSQ or Split Sandwich Questionnaire

1. Zašto Grad Split ne daje informacije o Splitskoj obali (ex direktor: Alex Kvarantan, sadašnji direktor Perislav Bonačić) koja je u gradskom stopostotnom vlasništvu?
2. Zašto pravilnik o reklamnom sadržaju na stupovima javne rasvjete nije na Internet stranici Grada Splita ili Splitske obale te zašto o ovoj gradskoj tvrtci, osim šture javne nabave nema nikakvih relevantnih podataka?
3. Što o toj i drugim netransparentnostima Trgovačkog društva Splitska obala d. o. o imaju reći novi članovi nadzornog odbora: Tilda Josipović, Marijana Vilić Ribičić i Ivan Čulo?
4. Tko je dopustio Splitskoj obali da postavlja oglašivačke panoe i u Gradskoj jezgri i to tik uz najvrjednije povijesne spomenike i kulturna dobra?
5. Odakle pravo Salonacoop – Rogoznici d.o.o. (vlasnik: Ante Goleš) da ispod predviđenih oglasnih površina na rasvjetnim stupovima, pričvršćuje dodatne i očigledno posve ilegalne dvostrane panoe?
6. Koje su predviđene kazne za sve ovdje pobrojane prekršaje, u čijoj su nadležnosti i kad ćemo biti izviješteni “o nadležnom postupanju“?
7. Hoće li nam na gornja pitanja odgovoriti netko od pročelnika, službenik za informiranje ili nitko?

Billa 1 Kap

Povijesna ili potresna jezgra Splita – I

Groteskni serijal

POVIJESNA ILI POTRESNA JEZGRA SPLITA

Ne bude li BILLA uklonjena u roku od tri dana, gradonačelnika Baldasara i komunalne službe očekuje kaznena prijava