Monthly Archives: Rujan 2014

IMG_8542

“PROJEKT“ TURISTIČKE PALAČE – POPRIŠTE BEZAKONJA

Zadivljujuće je kako se u raspravama o oblicima komercijalne eksploatacije “Turističke palače“ zaboravlja na ključno: taj dio Rive je sastavni dio Povijesne jezgre Splita i integralni dio Istočne obale.
To znači da je apsolutno neracionalno, a s prometne točke gledišta i katastrofalno neodgovorno, ne rješavati taj prostor kao cjelovit obuhvat, koji uz to mora imati sve dozvole koje se odnose na intervencije u zoni “A” zaštite koja vrijedi za kulturno-povijesnu cjelinu pod zaštitom UNESCO-a.

Ako je zgrada u tako lošem stanju da joj prijeti samourušenje, predlažemo vrlo jednostavno privremeno rješenje: uklonimo Turističku palaču odmah i na tom mjestu zasadimo cvijeće, dok planeri u sklopu izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom i arhitektonskih natječaja za Istočnu obalu ne odluče gdje nam i kakva Turistička palača treba.

Ne postoje nikakvi racionalni argumenti, a ni zakonska uporišta za njenu tzv. hitnu rekonstrukciju, osim razloga koji se sve više kuloarski spominju. Zato, ako gradski vijećnici izglasaju ovakav oblik “plodouživanja” Turističke palače, posve je izgledno da ćemo imati neku vrstu splitske “Fimi medie”, a još je izvjesnije da će Građanska inicijativa Split podignuti kaznenu prijavu protiv naredbodavca i kreatora takvih “plodouživanja“.

PROJEKT TURISTIČKE PALAČE – POPRIŠTE BEZAKONJA

Prizor mag

PRIZORI ŠKOPLJENJA GRADA: Tete kuhaju, gradonačelnik miješa, a trolovi caruju

Treba li doista svaki put kad moćni pojedinci ili grupacije požele utrostručiti svoje hotelske etaže, poduplati svoje ugostiteljske kapacitete, ili  snimati svoje blockbustere reći svim stanovnicima Splita da malo ‘prošetaju’, da ‘privremeno’ zaobiđu ‘predmetnu lokaciju’, ili da svoje Sunce za četiri godine potraže na nekom drugom mjestu? Jer je ovo, po kojemu su do jučer slobodno hodali, u međuvremenu trajno zapišano, ograđeno i upravo se armira!