Monthly Archives: Travanj 2015

Dalmacijavino

Izvolite, počnite odmah mijenjati STRAGEDIJU splitskog kulturnog razvitka!

“Ova Strategija kulture zagovara princip da kultura mora izaći iz uskih okvira zatvorenog sustava i što prije i što sustavnije preuzeti znatno aktivniju ulogu u procesima urbanog preoblikovanja i regeneracije grada Splita i širokih spektara njegovih resursa.“

‘Strategija kulturnoga razvitka grada Splita 2015. – 2025.’  – str. 32  verzija od 8. travnja 2015.

Citirani ‘motto’ bio bi otprilike što i kultura kao tzv. zamašnjak razvoja, no zašto baš ona u gradu koji je odavno batalio svaku strategiju, odgovor na to pitanje u strategiji nećete naći, ali ćete zato naći bezbroj stvari temeljem kojih je jasno da smo dobili kulturnu strategiju kao zamršnjak razvoja.

Mogli bismo, naravno, odabrati bilo koju od brojnih bedastoća što su se našle u svim verzijama splitske kulturne stragedije, kao i bilo koju od strateški bitnih stvari za koje u njoj nije bilo mjesta.

Fontana 1

ZAPUŠTENA PAZARSKA LJEPOTICA DOČEKALA OTPUŠTANJE

Pred trećom splitskom nominacijom za Guinnessa:
STWHF: TRANSREVERZIBILNA SPLITSKA FONTANA NADMAŠILA SVE ZAGREBAČKE JOŠ I PRIJE SVEČANOG OTVARANJA

“Građanin koji ne cijeni vodu ne zaslužuje da se njome koristi,
ali grad koji ne cijeni vodu, česme i fontane ne zaslužuje naziv grada, nego samo naselja.“
Duško Kečkemet – Vjesnik, 22. 06. 1982.

Svi znamo da je Zagreb već više od desetljeća poznat po Bandiću & Mamiću, a posljednjih nekoliko godina i po fontanama u kojima daleko od toga da se peru šporki novci nego se novac kao takav pretvara u čistu vodenu paru. S tim da, kako kaže meritorni Zagrebački holding, fontane mogu biti reverzibilne i nereverzibilne: http://www.zgh.hr/default.aspx?id=338

Točnije, tako je to bilo do jučer, ili dok Split nije počeo cijepati kulturne atome, u sklopu koje cjepačine je nedavno u život puštena prva transreverzibilna fontana, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Njezin je točan EU naziv SPLIT WHIRLPOOL HIPPOS FOUNTAIN, ili pod točnim brojem patenta: ST-WHF1.

20150403_203219

Baldasarovsko-banovinsko vježbanje bezakonja

Baldasarovsko-banovinsko vježbanje bezakonja ili

KAKO JE POSTAVLJEN BRZINSKI REKORD U IZGRADNJI TURISTIČKE PALAČE?

Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (N.N. 86/12 i 143/13) i to prema podstavku 2, stavka (2) članka 6. tog zakona, ne mogu se ozakoniti nezakonito izgrađene građevine, a to su građevine koje nemaju pravomoćnu lokacijsku dozvolu, nemaju građevinsku dozvolu i nemaju uporabnu dozvolu, ako se nalaze na području upisanom na listu svjetske baštine UNESCO-a. Temeljem tog zakona Turistička palača koja nema lokacijske, građevinske i uporabne dozvole ne može se ozakoniti i dosljednom primjenom zakona Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva RH moralo bi izdati nalog za njeno rušenje, a tom nalogu morali bi prethoditi uvjeti izdani od strane nadležnog tijela konzervatorske zaštite Ministarstva kulture.

wc riva

Na pomolu novi upis turističko-čokoladnog Splita u Guinnessovu knjigu rekorda?!

JAVNI POZIV GRADONAČELNIKU BALDASARU DA ZA GUINNESSOVU KNJIGU REKORDA NOMINIRA SPLITSKU TURISTIČKU PALAČU U KATEGORIJI NAJBRŽIH POVIJESNIH IZGRADNJI

Poštovani gradonačelniče Baldasar,

Nakon što je za Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda nominirana najveća čokolada na svijetu izrađena prošli tjedan na Peristilu, očekujemo od Vas da za Guinnessovu knjigu nominirate još jedan rekord kojim se Split može podičiti u svjetskim razmjerima. Riječ je o brzinskom rekordu u građevinarstvu, također ostvarenom na području kulturno-povijesne cjeline Splita upisane na listi svjetske baštine UNESCO-a. Rekord je postavljen davne 1968. godine na Lazaretu prilikom izgradnje Turističke palače. Palača je izgrađena samo dan nakon što je započela njena izgradnja, što je jedva dostižno kod postavljanja običnih kioska, a upravo nevjerovatno u gradnji složenijih građevina poput Turističke palače. Nevjerojatan brzinski rekord, vrijedan upisa u  Guinnessovu knjigu potvrđuju:

- Članak objavljen 14. veljače 1968. u dnevnoj novini Slobodna Dalmacija kojim se nedvojbeno potvrđuje da je gradnja Turističke palače započela 13. veljače 1968.

Objava pocetka izgradnje TP

- Uvjerenje o vremenu građenja izdano od Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Splita kojim se nedvojbeno potvrđuje da je Turistička palača izgrađena prije 15.veljače 1968.

Uvjerenje o vremenu gradenja TP

pravopis

NEZAUSTAVLJIVI BALDASAROVI ‘DENIS & DENIS’ ISKORACI

Brzo, gdje je taj Razbor?

NEZAUSTAVLJIVI BALDASAROVI ‘DENIS & DENIS’ ISKORACI

Sjećate li se još do jučer tako živahne splitske ‘strategije kulturalnog razvitka’? Znate, to vam je onaj dokument što ga je prepolovio i preporodio ‘Razbor’ podšišavši ga  u photo-finishu s 250 na 100 i nešto stranica, kako bi ga se misijsko-vizijski osposobilo za skoro usvajanje na splitskom gradskom vijeću. Bude li post-deset-travanjske koalicijske sreće?!
Prethodno se Baldasarov savjetnik za kulturu i znanost nešto dulje od godinu dana zabavljao s do zadnjeg časa tajnovitim kreativnim timom, za nepoznate novce, jer su jedni kreativci bili plaćeni, drugi volontirali, a treći se odricali honorara, ali svejedno slali svoje priloge splitskoj kulturalnoj slavi…

Fontana pazar

Plan upravljanja splitskom povijesnom jezgrom – između ozbiljne nedovršenosti i političkog požurivanja

U travnju 2014. godine Povjerenstvu, ali ne i javnosti, od strane Znanstvenog tima prezentiran je prijedlog vizije, prioriteta, ciljeva i aktivnosti, a osim što je izostavljena javna prezentacija rezultata osnovnih područja istraživanja – prostora, kulture, gospodarstva, a tek su djelomično predstavljena ona iz područja društvenih procesa i kulturne politike – u njemu je izostavljen čitav niz formalnih koraka i uvjeta koje treba zadovoljiti za lokalitet pod zaštitom UNESCO-a te se, prema našem mišljenju, radi o svojevrsnoj listi želja koje samo dijelom prate stvarno stanje na terenu. Znanstveni tim, jednostavno, do niza nužnih podataka nije ni mogao doći, a nemamo razloga smatrati da je perspektiva budućeg popunjavanja time uzrokovanih rupa u Planu imalo svijetla, što potvrđuje i prošlotjedna rasprava o mogućim modelima upravljanja.