Monthly Archives: Svibanj 2015

skeleton_installation_1_by_stock_werk-d3fxq72

Kosturi iz gradskih i konzervatorskih ormara samo razotkrivaju potpun fijasko projekta Contarini

Gradonačelnik bi trebao odgovoriti i na pitanje što Grad – kao najveći pojedinačni vlasnik bedema Contarini – dobiva od ovog projekta? Povećanje broja javnih parkirališnih mjesta sigurno ne, jer planirana građevina bi imala garažu koja ima jedva 50% propisanih garažnih mjesta. A i ta su garažna mjesta kao i pristup njima kroz pješačku zonu protuzakonita i također s pravom osporena spomenutom sudskom presudom. Pokraj tolikih protuzakonitosti, valjda je krajnje vrijeme da i investitori kao i političke te druge interesne grupacije koje ih podržavaju, konačno  shvate da postoje pravni okviri koji se moraju početi poštovati.

20150516_204551

NAKON TZV. TURISTIČKE PALAČE, PROJEKT CONTARINI JOŠ JE OPASNIJE POIGRAVANJE OPSTANKOM SPLITSKE POVIJESNE JEZGRE NA UNESCO-voj LISTI SVJETSKE BAŠTINE

Upozorenje Gradskom vijeću Grada Splita

Premda su prilozi za 27. sjednicu Gradskoga vijeća Grada Splita – 18. 05. 2015. – odnosno tematsku raspravu o Izmjenama i dopunama PPUG-a i GUP-a upravo prekrcani gomilama nejasnih, nedorečenih, dvojbenih, kontradiktornih… informacija i dokumenata, temeljem kojih ozbiljno sumnjamo u suvislost rasprave o stotinama poduzetničkih i nepoduzetničkih zahtjeva i inicijativa, posebnu pažnju Gradskog vijeća, u slučaju da se planirana rasprava ipak pokreće, skrećemo na točku 1. 3. bedem Contarini, jer su za raspravu i odlučivanje o njoj gradskim vijećnicima uskraćeni neki ključni dokumenti bez kojih cijelo Gradsko vijeće srlja u nezakonite radnje oko projekta Contarini, a koje će neminovno imati ozbiljne posljedice za GUP-om jasno i precizno definiranu pješačku zonu, posljedice za Povijesnu jezgru grada Splita i njeno mjesto na UNESO-voj Listi svjetske baštine, kao i brojne druge negativne međunarodne implikacije.

Opširnije i dokumentirano u nastavku.

they-shoot-horses-dont-they-8

IVO BALDASAR – POSLJEDNJI MEĐU KRADLJIVCIMA BEDEMA CONTARINI?!

Masakr GUP-a motornom pilom s posebnim osvrtom  na dio povijesne jezgre i pješačke zone

Kažemo li kako najozbiljnije sumnjamo da je gradonačelnik Splita kriminalac, ili da na temelju njegovih protuzakonitih radnji protiv Ive Baldasara treba povesti kazneni postupak, riskiramo (protu)tužbu po više osnova (npr. KZ gl. XV). Time bismo se lakomisleno izložili sudovanju u kojemu bismo trebali imati povjerenja u pravnu državu i njene institucije, a to povjerenje – da ga posuđujemo u svih građana zajedno – teško da bi dostajalo i za prometnu nezgodu čija je financijska vrijednost tek nešto veća od 50 eura, a kamoli za sporenje oko investicijskog projekta Contarini čija se financijska vrijednost procjenjuje većom i od 50 milijuna eura.
No, ako ne kažemo da osnovamo sumnjamo kako je gradonačelnik Baldasar sporazumom s investitorom projekta Contarini gradu Splitu učinio, te i dalje čini, nesagledivu štetu, a imamo saznanja i potvrde da je upravo tako, tada spadamo u one koji su znali za neko kazneno djelo, a nisu ga prijavili te se slobodno možemo osjećati njegovim supočiniteljima (KZ gl. III).
Prema tome, da ne budemo onaj prečesti kadija koji i tuži i sudi, iznesimo naprosto neke relevantne dokumente i činjenice u nadi da nakon njih neće ‘nekvalificirani i šakalski’ mediji morati obavljati posao DORH-a, a ‘kvalificirani i prezaposleni’ DORH koncentrirano brojiti krunicu.
Da bismo se poslije još svi iskreno ‘čudili’ što i bedeme kradu, zar ne…