POVIJESNA JEZGRA SPLITA SRLJA PREMA KOLAPSU!

Calimero

Gospodo vijećnici grada Splita

POVIJESNA JEZGRA SPLITA SRLJA PREMA KOLAPSU!

Prijedlog zaključka o usvajanju Izmjena i dopuna Plana rasporeda kioska i naprava u gradu Splitu 

Gospodo vijećnici, obraćamo se vama, jer Gradonačelnik odavno ne samo da drži začepljene uši za mišljenja zainteresirane javnosti, nego se jedanko tako ne obazire na zakone Republike Hrvatske, bahato siguran da je trenutno politički dovoljno zaštićen. Ne tražimo od vas da se vezujete za bespravne štekate, kioske, naprave, reklamne panoe, palaćinkarnice, hot-dog instalacije, renta bike, moto i auto lokacije… Očekujemo samo da dobro razmislite i raspravite što potpisujete i zašto.
Jer, čak i ako ne mislite da za svoje odluke morate snositi bilo kakvu odgovornost, nakon tih odluka i sami ćete morati prošetati vlastitim gradom.
Nadajmo se da to nećete morati činiti začepljenih ušiju i zatvorenih očiju.

Ova gradska uprava, otkad je došla na vlast, rasprodala je više javnog prostora u staroj gradskoj jezgri nego i jedna do sad. I u toj raboti očito ne misli stati.

Čak i bivša uprava gradonačelnika Keruma, koji je došao iz poduzetničkog kruga, nije se tako bahato i arogantno odnosila prema kulturnoj baštini kao što se današnji gradonačelnik odnosi prema gradskim prostorima.

Povijesna jezgra grada Splita  javni  je prostor  zaštićen kao  kulturno dobro. Znači, cijeli taj sklop kuća, ulica i trgova je spomenik  i bilo koja rasprava o komercijalizaciji tog prostora morala bi proći strogu kontrolu nadležnih službi Ministarstva kulture i javni sud građana Splita.

Gradonačelnik je za pola svog mandata pokazao kako ne priznaje niti jednu od te dvije obaveze i samovoljno je donosio bezbroj odluka koje su proizvele situaciju anarhije, od “milja“ nazivanu “splitskim šušurom“, koji ugostiteljsko-apartmanskom lobiju omogućava apsolutno i neograničeno arčenje najdragocjenijih javnih prostora.

Ni na kraj pameti nam nije govoriti protiv razvoja turizma koji Split pretežno stihijski proživljava i nitko ne osporava da se Grad mora mijenjati i prilagođavati novim zahtjevima, ali baš zato, da se već danas ne bi ugušio i pretvorio u čistu trgovačku zonu, gradska uprava mora uspostaviti razuman odnos javne baštine i ekonomskog interesa, kako bi se nastavila kretati smislenim tragom grada stoljetne kulture i tradicije.

Trenutni ‘sustav upravljanja’ poduzetnicima dopušta da u prostoru interveniraju kako god im se prohtije, a onda se naknadno Grad, ili čak samo gradonačelnik, “uključuje“ i omogućuje legalizacije i najapsurdnijih radnji. U povijesnoj cjelini 1700 godina starog grada zaštićenog  UNESCO-m takav je pristup apsolutno neprihvatljiv. Prije bilo kakvih razmišljanja o investicijama u ovako značajnom prostoru potrebno je transparentno postaviti pravila razvoja i zaštite pa će biti puno  lakše i poduzetnicima i gradskim službama u pronalaženju adekvatnih rješenja. Dakako, tad će biti manje sive zone koja smanjuje arbitrarnu moć politike, a poduzetniku oduzima pravo da se prema javnom prostoru ponaša kao prema ničijem.

Prave  namjere Gradonačelnika mogle su se prepoznati već na početku njegova mandata, kad je kao glavnog savjetnika za javne prostore postavio poduzetnika i ugostitelja, svog osobnog prijatelja. Dotični savjetnik, koji je postavljen na poziciju koja ga dovodi u direktan sukob interesa uz to je nadređena osoba komisiji za odobravanje postavljanja reklama, a kakav kaos u tom području vlada posljednjih godina nije potrebno opisivati. Nad njim već treba zatvarati oči i praviti se da ne vidimo vlastiti grad.

Na predstojećoj sjednici gradskog vijeća – pod točkom 20 – od vas će se tražiti da se svi trgovi i javni prostori na kojima se još ne nalaze štekati i ostale naprave, ‘prigodno’ pretvore u prostore namijenjene sajmovima i manifestacijama, a za koje se predviđaju novi desetci ili stotine pokretnih i nepokretnih brzogriznih i brzokunskih naprava.

To čeka Pjacu (ako tamo još ima mjesta), Đardin, Trg Gaja Bulata, Nodilovu ulicu, Trumbićevu obalu… Ako to više nije smiješno, kakvo je onda? Matejuška je također stavljena na tu listu, kako bi s njom nestala i posljednja oaza slobodnog i besplatnog okupljanja mladih u središtu grada.

Sjetimo se kako su građani Splita reagirali prošle godine na besramnu komercijalizaciju Matejuške za vrijeme svjetskog prvenstva u nogometnu, ili se prisjetimo još luđih lobiranja, i gradonačelnika i župana, da s Matejuške polijeću hidroavioni. No, izgleda da to nije dovoljno, nego se novim devastacijskim komercijalizacijama priziva nova protestna okupljanja.

U gradonačelničkim prijedlozima novih komercijalizacija o kojima trebaju odlučivati vijećnici,  predviđa se postavljanje 28 info pultova na Rivi (slika u prilogu) koji više podsjećaju na raspored šugamana ostavljenih preko noći na ‘plažnim destinacijama’ nego na obalu ‘carskog grada’. Tik do njih, upravo započinje renoviranje “turističke palače“ i to prema dokumentima sporne legalnosti, na što smo ovaj saziv gradskog vijeća već uzaludno upozoravali.

Kome treba po tisućiti put ponoviti da je povijesna  jezgra Splita  kulturno dobro Republike Hrvatske i štiti se Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara . Po tom zakonu, pravilnici kao što je spomenuti o rasporedu kioska i sve ostale ekspandirajuće bižuterije, moraju biti ovjereni od strane nadležnog tijela, odnosno Konzervatorskog odjela u Splitu, koji je dužan donositi odluke prema sustavu zaštite kulturnog dobra.

Ali, kako to očekivati od gradonačelnika koji na sve moguće načine suspendira i od javnosti krije rad Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, jedan dan puštajući pročelnike da govore kako je to već gotov posao: “očekujemo prezentaciju cjelovitog nacrta plana u jesen ove godine“, (SD, 19. 07. 2015.), a sutradan sam izjavljujući kako se nada “da ćemo za koju godinu sve promijeniti s planom kojega radimo“! (DP, 23. 09. 2015.)
Ili, možda, gradonačelnik osobno ima više paralelnih planova o kojima nitko ništa ne zna, kao ni o stanju onoga čije prezentiranje najavljuje pročelnik?!

G®IST – Građanska inicijativa Split
U Splitu, 27. rujna 2015.