KAD RUŽI-BATI MUTI JAJA ILI NOVI SPLITSKI SUDOKU

kondut sudoku

“Za javnu raspravu“ ili between trailer and thriller

Najteži SUDOKU na svijetu je beba malena prema prijedlogu detaljnog plana uređenja područja između Tolstojeve ulice i Usjeka pruge. Ne vjerujete? Onda dođite na Javni uvid koji se održava danas, u utorak 10. 11. 2015. u 10 sati u Banovini

Prije više od tri godine index.hr izvijestio je kako je osmišljen najteži SUDOKU na svijetu, no ne sumnajmo da je finski matematičar Arto Inkala, ili neki drugi sličan dokoni genij u međuvremenu smislio još teži i stariji: http://www.index.hr/black/clanak/ovu-zagonetku-mogu-rijesiti-samo-najbistriji-umovi-osmisljen-najtezi-sudoku-na-svijetu/623337.aspx

Ono što su, pod raznim gradskim upravama, za slično vrijeme smislili u Gradu Splitu čini nam se puno vrednijim pažnje. Jer, kad bolje pogledate, ako ne znate riješiti Inkalin SUDOKU, rješenje možete provjeriti ovdje, dočim, ako počnete rješavati bilo koji SPLITSKI SUDOKU, tada nema tog mjesta na kojemu možete provjeriti rješenje. No, Vi ne vjerujete nego tražite argumente, dokaze, dokumente…
A dobro, sami ste tražili, krenimo, dakle, put Usjeka:

Naravno, krenimo od kraja. Recimo da ste od Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša – Odsjek za prostorno planiranje Grada Splita upravo dobili Poziv za javnu raspravu  i da su Vam ga poslale pročelnica službe Ružica Batinić Santro i voditeljica odsjeka Branka Mimica. Recimo, zatim, da ste površno pogledali dobiveni poziv i otprilike ga ovako stali komentirati:

-       V…o: Ima li nam tko što reći o ovome? M…o – ?! Jesu li ovo skrivili Manušani svojim pritužbama, ili je ovo grad zaboravio obaviti prije godinu dvije… Šaljem ovo i T…i da se i ona pripremi… Eto, ja bih mogao doći s paintball opremom na javni uvid.

-       T…a: Ma ne mogu virovat da pozivaju na javnu raspravu!! Moram ovo podijelit s onom šačicom ljudi koja je potpisala pritužbe na izmjenu GUP-a. Možda će se netko od njih odazvat. Ja sigurno idem… Da mi nisi ovo posla, od onih iz banovine bi mi javili NIKAD… Wow!! U šoku sam!

-       B…r: Ovo je dio južnije od Small Malla, to se tramakaje već godinama. Mislim da sam u zadnjih pola godine i vidio neko pismo stanara na ovom potezu koji traže da im se dopusti rušenje starih kamenih kuća da bi s novim komadom zatvorili blok koji je u planu od recimo 30. godina kad se počela gradit Tolstojeva. Problem je šta Bužančić ne da jer kao štiti pučku arhitekturu, iako je prije postojao plan, ili nije dao Belamarić, a sad izgleda daje Bužančić kako ispada u prijedlogu koji se može nać na netu.

-       T…a: Ahh, baš sam se ponadala da ova rasprava ima veze s izgradnjom Small mall-a. Ako će rušit one kamene kućice na parkiralištu, stvarno su kreteni.

-       M…o: Ne znam na što se odnosi, ali će sadržavati nekakvu koncepciju ulične mreže…

Manje više, ovako izgleda svaka diskusija ‘zainteresirane javnosti’ ili interna razmjena mišljenja kojoj nedostaju osnovne informacije. Tek ako se odlučite izaći na JAVNI SUDOKU UVID smijete se nadati da će Vam možda nešto biti jasnije. Ali, nemojte se previše nadati. I to ne zbog mjestimično slabe čitkosti dokumenata koje ovdje prilažemo, nego prije zbog maštovitosti kojom su oni međusobno povezani: http://www.split.hr/Default.aspx?art=7514&sec=1008

SPLITSKA SUDOKU ANALIZA

-       Koliko vidimo sve se vrti oko nove gradnje na osam parcela: 7c, 7d, 53, 54, 55, 56, 57 i 58.

-       Vidimo da su 7c i 7d kod bunara, ali ne vidimo gdje je skup čestica 53-58. Najveća građevina gradila bi se na čestici 55.

-       Manipulira se potrebnim brojem parkirališnih mjesta i to tako da se prikazuju decimalom, pa npr. 1,3 nisu dva parkirališna mjesta. Nije ni 1,9. na taj se način izgubi ukupno 30 parkirališnih mjesta!

Izgleda da U Službi za prostorno planiranje opet protuzakonito lupetaju pečatima. Samo je pitanje za koga to sada rade. A, kad tamo mute jaja, zamute pamet svima… Da vidimo kako:

-       Projekt je izvučen iz naftalina i prikazan kao nov novcat. Projekt nosi oznaku TD 03/12 što znači da je izrađen 2012. i očito je naslovnica s nadnevkom listopad 2015. stavljena kasnije.

-       Temelji se na Zakonu o prostornom uređenju i gradnji sa zadnjom izmjenom iz 2012. i također na Zakonu o prostornom uređenju koji je iz 2013., te je prethodno navedeni zakon stavio izvan snage!!?? Tako proizlazi i da su se nakon vađenja projekta iz naftalina osim naslovnice mijenjale i neke druge stranice…

-       Projekt je sporovozan, kao Rera, a najvjerovatnije ga i čeka sudbina Rere. Započet je temeljem odluke Kuretova GV-a iz travnja 2009. i trebao je biti izrađen i usvojen do kraja iste godine (2009. – vidjeti čl.12. i 13. SG 12/2009). U rujnu 2010. Kerumovo GV mijenja odluku Kuretova GV-a, da se može graditi i bez DPU-a, jer očito rerolikog DPU-a nema niti na vidiku, a ziđati se mora (čl. 1. SG 24/10).
DPU sapunica 2009-2010

-       Sada najavljenja javna rasprava trebala se održati u listopadu 2009. Ne kasni se puno – samo 6 godina. Dovoljno da cijeli DPU može u smeće kao još jedna od promašenih investicija Uprave Grada: Kuretove i Kerumove.

-       Treba li opet GRIST pitati koliko je novca gradska šefica financija “sprašila” u Tolstojevsko-Usječke igre s DPU-om ili u ovom gradu postoji i neki novinar koji bi to mogao pitati?!

-       Zanimljivo je i da se DPU poziva na GUP-a iz 2014. i s njim usklađen konzervatorski elaborat izrađen 2010. (uskličnik), a koji je pak u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobra iz 2012 (opet uskličnik), te sve zajedno usklađeno sa Rješenjem Ministarstva kulture o zaštiti kulturno-povijesne cjeline iz 2010., (još točnije 22. 10. 2010.), a koje je u međuvremenu poništeno i izdano novo 2012. (13. 11. 2012.), pa je i to poništeno i izdano novo 2013. (15. 05. 2013) i po kratkom postupku izmijenjeno (04. 07. 2013.).

Umjesto završnih upitnika i uskličnika konstatirajmo tek da ne treba robovati ni zakonima ni datumima. Npr. zašto se neko rješenje ne bi moglo pozivati na Zakon koji će tek biti donesen ili pak na neki koji je odavno ukinut ili izmijenjen. Što brže mijenjamo lokacije, investitore i plodouživatelje, to manja šansa da nas itko išta pita: prekjučer smo bili u jezgri kod Contarinija, jučer kod Turističke palače ili Small Malla, a danas već kod Usjeka pruge…

Banovinskoj besprizornosti unatoč, dođite na Javni uvid o Prijedlogu DPU-a između Tolstojeve i usjeka pruge, koji se održava danas, u utorak 10. 11. 2015. u 10 sati u Banovini, jer već i naša skromna sudoku analiza pokazuje da će biti i zanimljivo i uzbudljivo, a dopisi poput onoga što ih je Gradu Splitu, odnosno Službi za prostorno planiranje i zaštitu okoliša uputio npr. Ivica Gospodnetić, pokazuju da bi moglo biti i zaustavljanja postupka donošenja spomenutog DPU-a:

Evo dijelova Gospodnetićeva dopisa:

“U svrhu kvalitetnijeg stambenog zbrinjavanja svog, svoje obitelji i susjeda prije četrnaest godina sam pokrenuo proceduru za moguće promjene u predmetnom prostoru, koji se mogu vidjeti u prilozima uz ovaj mail, mojim Prijedlozima za DPU, i za izmjene GUP-a.

U konačnom Prijedlogu DPU-a koji je ‘na stolu’, zaslugom Konzervatorskog odjela u Splitu ne poštuje se urbana pravila iz GUP-a, ne valorizira stanje u prostoru, nagrađuje bespravna gradnja, prikazuju nepostojeći objekti…“

Prijedlog za Izmjene GUP-a Splita 1
K Stručno mišljenje 2003. Konz. odjel St – Belamarić 001
Grafički prikazi uz Prijedlog za DPU Tolstojeva-ukop pruge

Ivica Gospodnetić

GRAD SPLIT
Služba za prostorno planiranje
i zaštitu okoliša

PRIJEDLOG na Prijedlog DPU-a između Tolstojeve i usjeka pruge

Još jednom, naravno posljednji put dostavljam već uručivane Prijedloge, koji su u prilogu.
To su Prijedlozi na koje su gospoda Joško Belamarić i Ambroz Tudor, te gospođe Vlasta Marčić i Desa Ora-Čečuk od prije dali svoja pozitivna pismena i usmena mišljenja.
Očekujem da moji Prijedlozi neće biti prihvaćeni!
Ovom prigodom izražavam moje oduševljenje predloženim DPU-om jer mi daje pregršt materijala radi čeg najavljujem zaustavljanje postupka donošenja spomenutog DPU-a, a poradi niza ponuđenih ‘zanimljivih’ rješenja u istom.
Najavljujem i napokon početak temeljite i javne inventure konzervatorskih odluka, odobrenja i postupaka, te spoznaja je li u njima ima kriminala ili korupcije, ili možda zasluga za nova javna priznanja istima.
Napose će fokus biti na Bužančiću, te njegovoj želji da postane akademik, čemu će on sam dati glavni doprinos prije svega kroz svoj minuli rad, a mi ćemo se potruditi pridonijeti tome.
Naime, na moje i oduševljenje većine taj klaun ostavlja za sobom vrlo vidljive tragove.
Inače, već je spremna stručna, medijska i represivna infrastruktura za analizu spomenutog. I postupanje!
Vjerujem da nam predstoji zanimljiv period na što će mnogi reagirati sa oduševljenjem i ‘oduševljenjem’.

S’ štovanjem,
Vaš Ivica Gospodnetić