MONTAŽ SPLIT ili prijedlog skice za studiju o razumu u mirovanju

Artiflex

Montaž Split ili prijedlog skice za studiju o razumu u mirovanju – što bi jako olakšalo situaciju

“U desetom selu živi Antuntun. U njega je malko neobičan um.“ – Grigor Vitez, 1950

“Najava izgradnje 3600 novih parkirališnih mjesta po splitskim kvartovima sigurno je mnogim građanima donijela olakšanje.“ – Slobodna Dalmacija, 2015.

Da, lako je bilo dok je Antuntun živio u desetom selu, no preselio se odavno u drugi grad “po veličini“, pa mu je um uznapredovao. Ali, ni to nije sve, jer u drugom gradu po veličini izabrali su ga čak za gradonačelnika, pa on s te pozicije sumještanima šalje nedavno adventsko priopćenje čiji najtraumatskiji dio treba citirati sve dok ima bilo kakve nade da se uzroci i posljedice u njemu vrate u stanje koje bi bilo logično, a ne komitragično:

Evo, dakle, kako se u tom “drugom gradu po veličini“ 11. 12. 2015. medijski obznanili najnoviju sadnju  “jaja za leženje“:

Kako bi sustavno i racionalno riješio i unaprijedio sustav parkiranja, Grad Split planira osnovati tvrtku ‘Split parking‘ koja bi bila u 100-postotnom vlasništvu Grada, a koja bi upravljala javnim gradskim parkiralištima, gradila garaže i nova parkirališta čime bi se kontinuirano osiguravao novi broj garažnih i parking mjesta.  Namjera je da buduća gradska tvrtka iz prihoda od naplate parkinga nastavi gradnju novih garaža na već sada utvrđenim lokacijama gdje bi, prema procjenama, bilo moguće osigurati još ukupno oko 3600 parking mjesta.
Prije nego prijedlog o osnivanju tvrtke ‘Split parking’ bude uopće upućen na Gradsko vijeće, potrebno je izraditi analize i procjene koje će pokazati kako najučinkovitije upravljati prometom u mirovanju.
http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/grad-split–ucinili-smo-prvi-korak-u-rjesavanju-problema-parkiranja/8986

Da ne trošimo ničiji zdrav razum na analizu ovog misaonog kokošinjca, samo smo ga mjestimično obojali i boldirali kako bi se jasnije vidjele tek tri stvari:
1. da je cijeli pisan kondicionalno-mistično-hipotetski s jednom jedinom ukrasnom brojkom, vjerojatno dobivenom množenjem broja 10 sa 360 stupnjeva, može i celzijusovih.
2. da mu je jedini cilj osnivanje nove gradske tvrtke pod stopostotnom kontrolom gradonačelnika, po već uhodanom DMC obrascu http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/220571/Default.aspx
3. da, bude li itko ikad inzistirao – a potrudit ćemo se da ne bude – mogu se čak izraditi analize i procjene koje će pokazati kako najplodonosnije plodouživati promet u mirovanju.

Smatrate da pretjerujemo? Kamo sreće da ste u pravu! No, to bi značilo da ste vi već vidjeli Studiju o prometu u mirovanju, te da smo mi propustili javnu raspravu o njoj, a to je u kontradikciji sa samo tri dana starim tekstom prekrasno ukrašenog obiljem hrane za kokoši:
Olakšavanju situacije pomoći će i Studija o prometu u mirovanju s predstavljenim rješenjima čije bi učinke građani trebali osjetiti vrlo brzo.
- Iz Banovine smo dobili odogovor da bi Studija trebala biti gotova do kraja godine tako da ćemo dobiti nekoliko prijedloga kako olakšati situaciju.“
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/311357/Default.aspx

Dakle, citirani je tekst objavljen 28. 12. 2015. a danas je 31. 12. 2015. i do kraja godine je ostalo još nekoliko sati, no Studiju o prometu u mirovanju još nitko nije vidio, ali to, naravno ne znači da situacija nije olakšana. Naime, “drugi grad po veličini“ odavno živi u stanju u kome je stanovništvu redovito lakše već i od samih najava:
“Najava izgradnje 3600 novih parkirališnih mjesta po splitskim kvartovima sigurno je mnogim građanima donijela olakšanje.“

Jer kad počnu realizacije, tek tad bi mogle početi glavobolje. A upravo je glavobolje splitski krstareći Potemkin prve i najavio. I to još u rujnu 2015. ili čak tri mjeseca prije nego što je itko i spomenuo Studiju o prometu u mirovanju – koju još nitko nije vidio! http://m.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Najnovije/tabid/297/articleType/ArticleView/articleId/300476/Default.aspx
Samo, dok drugi grad po veličini, a prvi po razumu u mirovanju uopće počne osjećati skore glavobolje, izgleda da će već imati tri montažne garaže s 3 tisuće parking mjesta!
“Krajem ove godine, ili najkasnije početkom iduće, Grad Split će raspisati međunarodni javni natječaj za izgradnju javnih (montažnih) garaža i parkirališta, na različitim lokacijama u gradu.“

I tako, netko će reći da sve do 1990. ili čak do pred kraj drugog tisućljeća Split baš i nije bio poznat kao montažni grad. U arhitektonskom svijetu posljednje po čemu ga se spominje još uvijek je čudesni Split III. No, zašto bi to bio razlog da u Ostap Bender priručnike ne uđemo i kao Montaž Split IV. Predlažemo da na svakoj od međunarodnih montažnih garaža stoji natpis:

Guske sijenom hrani, snijegom soli ovce. A nasadi kvočku da mu leže novce.“


G®IST – Građanska inicijativa Split
Split, 31. prosinca 2015.

Na slici je rad Dalibora Lovrića preuzet s njegove fb stranice:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=152720428399876&set=a.152583245080261.1073741827.100009857598344&type=3&theater