Dračevac na moru ili Split kao sve veće Potemkinovo selo

P1120088

SPLIT gradski projekti 2013-14

Na mnogo načina, mi iz GRIST-a, vjerojatno spadamo u manjinu nad kojom se treba zabrinuti. Jedan od tih načina je i stupanj pretjerane ozbiljnosti kojom doživljavamo tzv. velike gradske projekte, za razliku od neobaveznosti kojom te iste projekte shvaća sam grad, ili njegova stanovnička većina, ili politički reprezentanti te većine.

Da ne idemo predaleko, većinu tih projekata dulje od desetljeća koncizno bilježi GUP Grada Splita (čl. 78 – 89.), pa, dakle, ne mogu biti nikakva silna umotvorina gradonačelničkih kandidata, što njih, naravno, uopće ne smeta da iz tog fiksnog tuceta izvuku jednu ili dvije karte koje onda vrte i preokreću svatko do kraja svoga mandata, nakon čega slijedi novo dijeljenje, novo izvlačenje i preslagivanje karata, slijedom kojega npr. gradska administracija “seli“ od sadašnje Banovine, preko Trga Hrvatske bratske zajednice, pa sve do Lore ili Dračevca. A jednako je tako i s čuvenim kongresnim turizmom, za kojega se ne zna jesmo li ga projektno bolje razvili na Zapanoj ili na Istočnoj obali. A ništa drukčije nije ni sa cestovnim, željezničkim i trajektnim prometom, koji sa svakim novim gradonačelnikom sa sadašnje lokacije bajkovito šeta sve od Stobreča i Duilova do Sjeverne luke i Kopilice, sa ili bez međugradskog metroa, prigodnih tunela do susjednih otoka i sl.

Kad je prošli put Kerum bio gradonačelnik, od 2009 – 2013. silno smo se čudili i protestirali, mi iz GRIST-a naime, što je s gradske Internet stranice negdje krajem 2012. uklonjena prezentacija svih gradskih projekata, ne bi li valjda to impresivnije izgledala činjenica da je od tadašnjih 13 vizionar Kerum uspio s novcem od Karepovca realizirati tek šetnički dio projekta Zapadne obale.

A onda je polovicom 2013. došao još slavniji Ivo Baldasar, s “novom“ razoružavajućom knjižicom velikih gradskih projekata, i opet cijeli grad uopće nije smetalo što su djeliće Baldasarove knjižice do kraja 2013. mogli vidjeti samo u Jutarnjem listu, no cijele su bili dostojni samo veliki svjetski investitori što ih je vrijedni Baldasar prionuo tražiti od Rusije do Kine i natrag:

1. projekti pred realizacijom

1. 1. Banovina
1. 2. Hrvatska bratska zajednica
1. 3. Dračevac
1. 4. Spaladium
1. 5. Gripe

2. projekti u pripremi

2. 1. Istočna obala
2. 2. Poljud
2. 3. Kopilica
2. 4. Stari Hajdukov plac
2. 5. Karepovac

3. pojedinačni zahvati

3. 1. Turistička palača
3. 2. ZOO
3. 3. Akvarij

No, “umjesto 13 velikih investicija vrijednih 800 milijuna eura koje će potpuno izmijeniti izgled Splita“, mi, kao što svi znamo i vidimo, četiri godine kasnije, imamo tek Baldasarovim partnerstvom rekonstruiranu tzv. Turističku palaču, pokraj koje su još uvijek građevinske ograde, dočim je ostalih 12 projekata ostalo – ili u pripremi, ili pred realizacijom!

P1120093

Što je svakako jako dobro, jer tako splitski kandidati za gradonačelnike svoje sugrađane i svoje birače mogu kulisama ovog grada vozati kao Grigorij Aleksandrovič Potemkin caricu Ekaterinu II Veliku.

A građani, budući da upravo to najviše vole; naime biti lagani i varani, zašto da i ovdje ne bude udovoljeno toj njihovoj najjačoj potrebi. Evo im konačno integralne Baldasarove slikovnice u kojoj mogu vidjeti ono isto što i u novim bajkama obojice današnjih kandidata: DRAČEVAC NA MORU ILI SPLIT KAO SVE VEĆE SELO SVAKOG NAREDNOG GRADONAČELNIKA.

SPLIT gradski projekti 2013-14

Za Građansku inicijativu Split
V. S.