“Političari, izjasnite se o staroj jezgri!”

Koordinacija gradskih udruga i znanstveni tim iz Povjerenstva za izradu Nacrta plana upravljanja gradskom jezgrom zatražili su od svih aktualnih kandidata za gradonačelnika, kao i lista za Gradsko vijeće, da se očituju o njihovim zahtjevima kako bi građani znali koga i zašto biraju.

Naime, u pismu političarima koji su nazvali “Alarm za gradsku jezgru Splita” iznijeli su točno 11 zahtjeva, a mi ćemo izdvojiti samo neka:

Zahtijevamo proglašenje moratorija na investicijsku gradnju u povijesnoj jezgri sve do izrade novog plana upravljanja njome.

Tražimo proglašavanje ništavnim svih građevinskih planova ili izdanih dozvola koje sadrže uvođenje prometa ili planiranje garaža u povijesnoj jezgri.

Posebno se traži javna prezentacija glavnog projekta “Contarini”, te njegova prezentacija ICOMOS-u prije njegove potvrde, radi mogućeg izravnog negativnog utjecaja na status povijesne jezgre na listi UNESCO-a.

Tražimo transparentno trošenje novca namijenjeno povijesnoj jezgri, i to bez obzira na izvor sredstava, kao i suodlučivanje stanovništva koje živi u jezgri o načinu trošenja spomeničke rente.

Tražimo najstrožu zaštitu povijesne jezgre Splita u granicama prijavljenim UNESCO-u 1979. godine.

Tražimo najstrože pridržavanje svih pravila o zabrani prometa u povijesnoj jezgri, kao i striktno uspostavljanje komunalnog reda i uklanjanje svih sadržaja koji narušavaju normalan život i izgled povijesne jezgre…

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/208550/Default.aspx