Tribina “Alarm za povijesnu jezgru Splita”

Pojavismo se, zajedno s pozamašnim brojem ljudi, na ovoj tribini izrazito važne teme. Mjesto i vrijeme radnje? Kazalište lutaka Split, 18.00 sati, datum 2.5.2013. O čemu se zapravo radi? Više – manje o poboljšanju stanja u staroj gradskoj jezgri, s jedne strane radi očuvanja kulturne baštine (svima nam je poznato da se nalazi pod zaštitom UNESCO-a), a s druge strane radi poboljšanja uvjeta života stanovnika unutar Dioklecijanove palače. To se sve zasad neuspješno provodi, a različite Udruge koje djeluju na području Splita imaju svoje objašnjenje zašto je to tako. Potrebno je naglasiti da se nitko iz Konzervatorskog zavoda nije pojavio na tribini, ali skupilo se nekoliko predstavnika političkih stranaka. Ipak je vrijeme izbora…

Prvi je riječ dobio gospodin Mislav Čalo i

alarm tribina

z Udruge Genius Loci Split. Prezentaciju je započeo sa slikom miševa – kojih ima više nego stanovnika, a i nakon turističke sezone stanovnicima Splita ostaju samo miševi. Pričao je o padu broja stanovnika u staroj gradskoj jezgri, ponajviše zbog toga što grad crpi novac iz gradske jezgre, a ne daje ga stanovnicima za obnovu infrastrukture. Samim tim činom, stanovništvo uzima stvar u svoje ruke i bez dozvole gradi po jezgri, riskirajući tako da se sa Splita skine UNESCO-va zaštita. Naglasio je kako je stara gradska jezgra jedna od rijetkih profitabilnih tvrtki u gradu. Istaknuo je to stalno nadmetanje između Konzervatorskoj zavoda u Splitu, Ministarstva kulture te Grada Splita, kao i samog UNESCO-a. rezentaciju je zaključio riječima: „Jedan policajac dobar, drugi loš, a mi sve modriji.“

Drugi je na red došao gospodin Srđan Marinić, predstavnik Društva Marjan. Pozabavio se pitanjem kontaktnih zona stare gradske jezgre. Da ne bi bilo zabune, napomenuo je kako je 1979. godine UNESCO-vu zaštitu dobila stara jezgra SKUPA S Dioklecijanovom palačom, a ne samo Dioklecijanova palača, kako većina ljudi misli. Kontaktna zona je područje koje okružuje definirano područje jezgre, s ciljem zaštite kulturnih vrijednosti jezgre kroz ograničenja aktivnosti u kontaktnoj zoni. Presudni element u zaštiti vrijednosti bilo kojeg lokaliteta baštine je ispravno definiranje granica i ograničenja u kontaktnim zonama. Kontaktna zona nije dio upisanog područja, ali je po definiciji jedno od sredstava zaštite (Grad Split – plan upravljanja povijesnom jezgrom, 8.6. Kontaktna zona). Godine 2010. (22. listopada) na preporuku Konzervatorskog odjela u Splitu mijenjaju se granice zona A i B – bez znanja i suglasnosti UNESCO-a. Na inzistiranje UNESCO-a, 13. studenog 2012. sve je vraćeno u stare granice. Ne zna se zašto se išta uopće mijenjalo, nitko ne daje odgovor. Nevjerojatno je i to da su se vodile rasprave spada li Riva u povijesnu jezgru ili ne. Svaki zahvat se MORA prijaviti UNESCO-u prije BILO KAKVE intervencije, i to i u zoni A i u zoni B, što u Splitu nije slučaj… Zaključak svega je bio da se još sa sigurnošću ne može ustvrditi ima li Split kontaktnu zonu ili ne. Ako nema – zašto nema, ako ima – zašto se ne poštuju pravila o takvoj vrsti zaštite?

alarm tribina 2alarm tribina 3

Zadnji predavač je bio gospodin Vjeko Santrić koji je kratko i jasno rekao kako smatra da su Udruge nedovoljno jake da bi se nametnule Ministarstvu kulture. Grad je prezentirao jednom prijatelju – turistu, koji je bio iznenađen slabom zaštitom kulturnih spomenika, neistaknutim znakovima koji upućuju na izvođače radova na pojedinim spomenicima (op.a Grgur Ninski, Marko Marulić, Zlatna vrata…) i slično. Zaključio je kako Split odavno nije „lipa slika s kartoline“.

Zaključak ove tribine sveo se na podugačak popis točaka koje Udruge zahtijevaju, sve u svrhu poboljšanja životnog standarda i očuvanja kulturne baštine. Navest ću samo neke od njih:
1. Zahtijevamo maksimalnu suradnju Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Splitu na izradi novog Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita.
2. Zahtijevamo najstrožu zaštitu povijesne jezgre Splita u granicama prijavljenim UNESCO-u 1979. godine te hitno definiranje kontaktne zone.
3. Nepridržavanjem bilo kojeg zahtjeva, koordinacija gradskih udruga u ime zainteresirane javnosti kontinuirano će prijavljivati UNESCO-u.

Što vi mislite o zaštiti kulturne baštine grada Splita? Ili ne marite uopće za našu itekako slavnu povijest? Svu ljepotu Splita bolje uoče turisti i studenti iz drugih krajeva Hrvatske nego sami njegovi stanovnici. Nadajmo se da će se netko ipak trgnuti i prestati se igrati sa sudbinom najlipšeg grada na svitu…

Napisao/la: Ružica ŠamanovićObjavljeno: 08.05.2013

http://szssplit.hr/tribina-alarm-za-povijesnu-jezgru-splita/16810/