Mogu li zajedno turizam, baština i stanovništvo?

Grafiti uvredljivih sadržaja, velika i mala nužda u Getu i Varošu, nered među štekatima. Samo su neki od problema na koje godinama upozoravaju iz Udruge vodiča grada Splita. O tome i mnogim drugim problemima, uoči sezone, raspravljalo se na javnoj tribini pod nazivom “Vodiči Splita – kako turizam, baština i stanovništvo mogu zajedno”.

Skučenu gradsku jezgru, posebno ljeti, kada je prenapučena, dodatno opterećuju turistički vodiči. Često, zbog nedostatka dogovora ili tolerancije, sudaraju se jedni s drugima. Na nerazumijevanje nailaze i kod lokalnog stanovništa. Gužvu i buku mnogi u Splitu još uvijek ne prihvaćaju kao sastavni dio djelatnosti od koje žive – turizma.

“Nečistoća, zatrpanost štekatima, fašističke parole u vidu grafita, sve to smeta turistima i nama a nitko se ne bavi time”, rekla je Arijana Vidan, jedna od izlagačica. Poseban problem stvara se u najužim ulicama oko Dioklecijanove palače. “Razumijemo građane, ali treba jedna viša razina tolerancije, jer ipak i građani sa svojom kulturom i ophođenjem prema turistima promiču naš grad u svijetu, a na ono što smo do sad navikli od njih i nije najbolja reklama u svijetu”, rekla je Marija Pemper iz Udruge turističkih vodiča Splita.

Najviše problema je u špici i pred kraj sezone, kada su svi već izmoreni vrućinama i mnoštvom koje danonoćno opsjeda grad. “U principu, u početku su svi susretljivi i uviđavni, ali kad sezona završava u 10. mjesecu, više-manje idemo svi jedni drugima na živce”, rekla je Tatijana Šćerbe iz Udruge turističkih vodiča Splita. “Ova turistička sezona će sigurno biti bolja nego što je bila prošla, jer iz godine u godinu učimo na greškama i ne ponavljamo ih tako da gosti nemaju zamjerke i na kraju – najvažnije je da se vrate”, rekao je Vedran Matošić, direktor TZ-a Split.

Jedan od problema je iskrcaj gostiju. Dok se ne pronađe prometno rješenje u luci, među ostalim, čuo se i prijedlog da se turisti iskrcavaju kod Galerije umjetnina i da se u obilazak Palače kreće od Zlatnih vrata. Naveli su također problem s kaznenim djelima koji su u sezoni u porastu. Bilo je tu puno pozitivnih kritika i prijedloga, a koji će od njih u budućnosti biti i realizirani, treba pričekati i vidjeti.

M. M.