Pet splitskih udruga: Ministrice Zlatar, smijenite Bužančića. Evo mu grijeha …

Pet splitskih udruga uputilo je otvoreno pismo glavnim ljudima Ministarstva kulture, koje donosimo u cjelosti.
- Poštovana ministrice Zlatar i pomoćnice ministrice Šaban, građanske i aktivističke udruge okupljene oko skrbi za Marjan i splitsku gradsku jezgru pišu vam da bi vam postavili jedno jednostavno pitanje: dokle će Radoslav Bužančić biti na čelu konzervatorske službe u gradu Splitu? I – što on još mora učiniti, a da bi konačno bio smijenjen?


Posljednjih tjedana svjedočili smo bizarnom skandalu oko zaštite Marjana koji je u potpunosti ogolio nebrigu i javašluk lokalne konzervatorske službe, te povezanost iste s lokalnom političkom moći.
Podsjećamo vas da su Društvo Marjan i Inicijativa za Marjan pred 13 mjeseci poslale kompletan i dovršen elaborat za zaštitu Marjana kao kulturnog dobra, koji je više od godinu dana stajao u ladici lokalnog konzervatorskog odjela, i nije stupio na snagu. Podsjećamo vas također da je upravo Konzervatorski odjel, odnosno njegov pročelnik Radoslav Bužaničić, izdao konzervatorske smjernice koje su sadašnjim gradskim vlastima omogućile da sagrade križ 40% veći od onog koji je od strane projektanta bio predložen na osnovu povijesnog projekta iz 1927.
Podsjećamo vas i na to da je sadašnja odluka o zaštiti Marjana kao kulturnog krajolikadonesena prekasno i tek nakon što se skandal proširio do Zagreba- također puna manjkavosti, jer ne uključuje cijelu površinu PŠ Marjan, i ne uključuje zabranu gradnje. Te sadržajne manjkavosti zaštite također su pogreška lokalnog konzervatorskog odjela.
Unatoč toj seriji pogrešaka, ministarstvo kulture nije smijenilo odgovornu osobu, nego ona s pomoćnicom ministra Šaban zajedno vodi tiskovne konferencije, a ministrica kulture najavljuje kako će one koji su krivi za pogreške „dodatno educirati“. Nama je – moramo priznati – dosta da se Radoslav Bužančić „educira“ na našem gradu i njegovoj baštini. Marjan, nažalost, nije jedini razlog zašto smo kao građani koji vole ovaj grad i zabrinuti su za njega, ogorčeni na rad pročelnika Konzervatorskog odjela.

Želimo vas podsjetiti na cijeli niz proizvoljnih, netransparentnih i nikad u potpunosti objašnjenih odluka Konzervatorskog odjela oko zona zaštite i njihovih granica. Želimo vas podsjetiti na skandalozni odnos Radoslava Bužančića spram Povjerenstva za izradu nacrta Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita. Dok je to Povjerenstvo od gradskih službi dobilo na uvid sve potrebne, pa i najosjetljivije dokumente, isto to Povjerenstvo naišlo je na potpuni muk i opstrukciju u Konzervatorskom odjelu koji je u potpunosti sabotiralo rad (uz poticaj i u suradnji s Ministarstvom kulture osnovanih) radnih grupa Povjerenstva za izradu plana upravljanja, odbivši na uvid stručnjaka i zainteresiranih stručnih i civilnih udruga dati dokumentaciju od vitalnog značaja za utvrđivanje aktualnog statusa baštine grada Splita.

Također bismo vas htjeli podsjetiti da je iza Radoslava Bužančića historijat dvojbeno stručnih konzervatorskih odluka i prijedloga, od faksimilnog Isusa na lažnom renesansnom stupu u Trogiru preko izmišljene, pseudostilske obnove Ivekovićeve Biskupove palače u Splitu, pa do očitog prikrivanja pravog stanja UNESCO-u u pogledu zahvata na bedemu Contarini, hotelu Ambasador, kripti sv. Luce, itd.
Mi, koji u slobodno vrijeme i volonterski ulažemo trud da bi spasili splitsku baštinu i javne prostore, ne vidimo razloga da se ljudima koji za taj posao primaju plaću nastavi pružati mogućnost da nanose daljnju štetu iz svoje profesionalne pozicije, a s koje se, nota bene, prezrivo i otresito odnose prema ostalim dionicima i javnosti dajući, primjerice, jedno stručno(?) mišljenje u četvrtak, a drugo u subotu, čime dodatno dovode u pitanje kredibilitet čitavog Konzervatorskog odjela u Splitu.

Ako Radoslavu Bužančiću doista treba „dodatna edukacija“, molimo da ga na školovanje pošaljete na manje odgovornu dužnost od one glavnog konzervatora drugog grada u zemlji, grada čiji se povijesni prostori i gradska jezgra nalaze u zabrinjavajućem stanju. Tražimo minimum minimuma: da Konzervatorski odjel u Splitu počnu voditi adekvatno educirane, stručne, kompetentne i u tom smislu moralno nekompromitirane osobe koje će
braniti javni interes i interes Republike Hrvatske. Naime, ako to ne napravite, tada odluke sadašnjeg pročelnika, njegov stil ophođenja i njegove estetske preferencije postaju i vaše.
A ako je tome tako, i ako stojite iza svih nabrojanih promašaja u radu konzervatorske službe u Splitu, onda očekujemo da se o tome javno i nedvosmisleno očitujete, kako bismo znali čiju još ostavku zapravo tražimo – navodi se u pismu koje potpisuju Društvo Marjan (Ivica Delić), Inicijativa Za Marjan (Jurica Pavičić), Teserakt (Diana Magdić)
Genius loci (Rina Vatavuk) i Građanska inicijativa Split (Vjeko Santrić)

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/210083/Default.aspx