Diskretni šarm & šušur dr. Franje Tuđmana i diskoteke Riva or Call it Anything

niki1

Diskretni šarm & šušur dr. Franje Tuđmana i diskoteke Riva or Underworld Comment for Urban Moment

Riva živi vječno

Nekoliko dana uoči lokalnih izbora većina je medija razglasila kako će mega zvijezde elektronske glazbe Fatboy Slim i Underworld zapaliti Split 8. i 9. kolovoza 2013, a neki su se upustili i u nagađanja koliko će njihova publika presuditi i u izboru gradonačelnika Splita?!
Naravno, najave o zapaljenju Splita – barem što se Rive tiče – imaju već ritualni karakter, jer su tri takva zapaljujuća prašenja već uspješno održana zahvaljujući tzv. Urbanom momentu, a i zahvaljujući višegodišnjem razumijevanju ex vip gradonačelnika.

Riva živi vječno 2

 I kao da nije dosta što smo taj urbani moment, zajedno sa gotovo svakodnevnim urbanim ispadima dojučerašnjeg čudotvorca i sokolskog zazivača, istrpjeli već toliko puta upravo na Rivi gdje je svim dosadašnjim Coxovima, Moralesima ali i Tuđmanina i Blagaićima ponajmanje mjesto; eto nam u pravi čas novih urbanih bezeciranja Rive za događaje koji će “jamčiti razvoj budućnosti Splita“.
No, nema nikakve sumnje da će takvi događaji jamčiti jedino “razvoj budućnosti“ open air discotheque businessa, kao i profite pratećih proizvođača piva, votke i svih vrsta sintetskih opijata i tu je priči o “razvoju budućnosti“ i “budućnosti razvoja“ manje više kraj. A Rivi će, kao i gotovo cijeloj gradskoj jezgri delirični događaj donijeti tek nesmiljenu devastaciju kakvih smo se do sada već nagledali, naslušali i nasanirali. To, naravno, one koje pripadne najviše čistačkoga posla, uopće nije sprečavalo da do kraja, pa i do nesuđenog novog početka, ostanu na braniku vlasti koja je Rivu i pretvorila u mjesto trajnog iskrcavanja svih bižuterija ovoga svijeta s poželjnim i po mogućnosti što obilnijim povraćanjem većine konzumiranih sadržaja.

Riva živi vječno 3

Zanimljivo je da se jedan takav kameni opijat za mase na tom istom prostoru Rive, također zahvaljujući sokolskom zazivaču, već sasvim zgodno uklopio, pa će već u prvim mjesecima svoga spomeničkog postojanja, naslonjen na svoju granitnu kocku, s vrha Rive moći pratiti i Fatboy Slima i Underworld. A ono što ga, na prostoru Rive koja pripada povijesnoj gradskoj jezgri, pa dakle i zoni “A“ UNESCO-ve zašite, čini njima bliskim ili srodnim jest upravo bespravnost! A zajedničko im je, naravno, i to da se rijetko tko usuđuje pitanja o tome iti postavljati, a još manje na njih odgovarati ili ih zakonito rješavati.
Činjenica da su splitski gradski vijećnici na sjednici 27. ožujka 2013. donijeli odluku o postavljanju spomenika hrvatskoj neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku ne znači da je ta odluka utemeljena na zakonu. Naime, u Kulturno-povijesnoj cjelini grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra prema Rješenju Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH od 13. 11. 2012. “postavljanje javnog spomenika unutar zone ‘A’ moguće je samo uz suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela“, a kako te suglasnosti u prijedlogu rješenja o odobrenju postavljanja spomenika Neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku nigdje nema, jer nikada nije ni zatražena a kamoli izdata, to ostaje činjenica da izabrani i nagrađeni rad možda i jest sugestivan kako ga je okarakterizirao ocjenjivački sud, ali je i bez potrebne konzervatorske suglasnosti da bi uopće mogao biti na mjestu na kojemu se nalazi.

Riva živi vječno 4

Ali zar ste očekivali da se nakon odluke jednog političkog tijela, isprsi bilo koja zakonodavna i/ili sudska instanca i spriječi politički voluntarizam? Naravno da niste!. Jer politika je bespravnih, a brzo svršavajućih političkih činova, najefikasnija, najrasprostranjenija i najneprikosnovenija hrvatska politika koju tako rado zastupaju sve stranke u suradnji s pripadajućim narodom. Ta prisjetimo se samo nedavne konzervatorske argumentacije o predizbornome marjanskome križu:
Tko je protiv križa kojeg je Vijeće jednoglasno izglasalo? Ministarstvo kulture sigurno nije.“
A da nastavimo niz? “Tko je protiv spomenika nezavisnosti kojeg je Vijeće većinski izglasalo? Uprava za zaštitu kulturne baštine sigurno nije.“
A da još nastavimo niz? “Tko je protiv Discotheque Riva koju je tri godine samovoljno odobravao dosadašnji gradonačelnik i koja je “jamstvo budućnosti“ Splita? Novi gradonačelnik sigurno nije; direktor turističke zajednice još manje; konzervatorski odjel i odsjek za staru gradsku jezgru ponajmanje“!

Riva živi vječno 5

No, začudo postoje i oni koji su i protiv Disctheque Riva, i protiv spomenika na dnu Rive i protiv nautičkog sajma na njoj i protiv bjesomučne šatorske prodaje knjiga i namještaja; i protiv igranja balota i malog nogometa na Rivi, i protiv kičerajskih gladijatorskih borbi u sklopu vašarskih Dioklecijanovih večeri, i protiv onih kamenih naplavina u kojima svatko može na pet minuta biti kralj Petar Krešimir IV – jer ako baš sve to i još mnogo istog takvog treba “jamčiti razvoj budućnosti Splita“ onda je bolje da budućnosti i ne bude, kao što je već odavno i nema. Jer to čega ima i čega će biti sve više – to nije budućnost. To je tek nezajažljivo svevlašće palanke.
Da stvar bude još nevjerojatnija, takvim protivnicima “razvoja budućnosti“ svoju olaku podršku povremeno daju čak i najviši predstavnici vlasti. Eto, sjetimo se nedavnog posve nedvosmislenog istupa Ministrice kulture protiv komercijalizacije baštine, kojom prilikom je dotična oštro osudila napad na lokalnog aktivistu i voditelja Art radionice, te upozorila da “u sredinama gdje je kulturna baština izložena komercijalizaciji postoji visoka napetost”.

Riva živi vječno 6

Pa naravno da postoji napetost, reći će pribrani zagovornici “razvoja budućnosti“, ali samo zahvaljujući tim “antipalanačkim štakorima“ što se redom skrivaju iza nekakvih udruga i inicijativa, građanskih i šumskih, zelenih, žutih i crvenih. To su cijele skupine samozvanaca koje se već dugo bahate tražeći nekakvu zaštitu Rive i središta grada; upliću se u izradu nekakvog plana upravljanja povijesnom jezgrom i Dioklecijanovom palačom, pa čak idu tako daleko da prijavljuju naše ugledne institucije zbog zanemarivanja jezgre, zbog zakulisnog pogodovanja pojedinim investitorima, zbog nepostojanja bilo kakvih transparentnih procedura za opstojnost i primjeren razvoj jezgre… Pogledajte samo cijenjena ministrice tek djelić osionosti kojom nekoliko takvih skupina koje sebe nazivaju Koordinacijom za nešto, pokušavaju blokirati i šarm i šušur što se tako skladno razlijevaju gradom posljednjih godina:
- Tražimo najstrože pridržavanje svih pravila o zabrani prometa u Povijesnoj jezgri, kao i striktno uspostavljanje komunalnog reda i uklanjanje svih sadržaja koji narušavaju normalan život i izgled Povijesne jezgre. Također tražimo pooštravanje gradske Odluke o komuanlnom redu iz 2008. godine te reviziju Plana rasporeda kioska i naprava iz 2012. godine i za grad i za gradsku jezgru.
- Tražimo zabranu organiziranja nautičkog sajma (Croatia Boat Show) u gradskoj luci, kao i svih sajmova sličnog tipa te njihovo trajno izmještanje na primjerenije i infrastrukturno pogodnije lokacije. Isto vrijedi i za gradskoj jezgri neprimjrena “giga-decibelna“ koncertna događanja koja i bukom i zagađenjem središnjeg gradskog prostora predstavljaju njegovu neprihvatljivu uzurpaciju i sistematsko uništavanje.“

XXX žive vječno

I dok tisuće škverana u odlasku sa svojih radnih mjesta zavaruju priručne gradele, pečenjarnice i palačinkarnice s kojima će se već sutra pojaviti u Krešimirovoj, u ulici kralja Tomislava, na Obali kneza Domagoja… dotle bi ovi nadirući antipalanački štakori i neprijatelji narodne borbe za samoodržanjem, htjeli nekakvu svoju “uspostavu elementarnog reda i osnovnih načela urbanosti u središtu grada“. Doista, svatko se razuman treba upitati što je to drugo nego traženje batina. Jer, zvali to gradski štakori lakmusom ili alarmom za povijesnu jezgru, pravedne narodne mase ne mogu i nemaju kad s takvima više raspravljati. Vrijeme za argumente, rasprave, odluke, planove, nacrte, rješenja, zakone… naprosto je iscurilo i dok pitomiji dio svjetine zauzima zadnje ugostiteljsko-turističke metre lebensrauma, dotle onaj manje pitomi s nacerenim veseljem odlazi po pajsere i baseball palice, posve siguran da će proizvesti mnogo veću open air discotheque od svih dosadašnjih zajedno!
Poslije čega, budući da će i jezgra i grad zadugo biti neupotrebljivi, neka i Fatboy Slim i Underworld slobodno dođu u Brodosplit. U njemu će onih na Rivi već izmjerenih 4,1 po Richteru, zacijelo dobro doći da sa dizalica na navozima otuče ponešto ruzine, a i Franjo bi se – poput priželjkivanog Meštrovićevog Zdenca života pred kazališnim trgom – zacijelo u brodogradilištu “lijepo primio“!
Ujedno bi to nekako bio i jedini način da svi ipak budu zadovoljni “razvojem budućnosti“. Udruge i inicijative moći će na miru prionuti planiranju još ljepše i starije jezgre za svoju žuđenu dokolicu, urbani moment će dobiti još ljepšu i veću open air discotheque, a prvi hrvatski predsjednik konačno će se naći tamo gdje će biti osigurana trajna zaštita njegovog lika, djela i obličja od nasrtaja protuhrvatskih elemenata, a što će svakako doprinijeti i da se u Brodosplitu konačno ostvari puna zaposlenost. Još kad bi im umjesto Debelj(a)ka i Unerworlda u park limova doveli Niki Belucci – tek biste onda vidjeli gdje su nebesa?!

Vaš Viki Santrucci
or As You Like It

Split, 2. lipnja 2013.