STrava u ulici “brijestova”

Mandalinski_put_m

Ne, niste promašili stranicu. Ovo nije retro-filmski portal nego stranica Građanske inicijative Split, no ono što trenutno – rujan 2013 – prakticira nova gradska uprava nad prvim dijelom jedne od najprometnijih varoško-spinutskih ulica nije ništa drugo nego bizarna demonstracija moći sa svim obrisima horrora.

Samo što ovdje u glavnoj ulozi nemamo Freddyja Kruegera i nevinu dječicu, nego Hvidrina pauk vozila u akciji odlučnog punjenja vlastitog budžeta i  pražnjenja ulice od limenih ljubimaca. Jer bi ulica, kako se nagađa, “uskoro“ trebala postati jednosmjernom, s vjerojatno označenom mogućnošću parkiranja također samo s jedne strane.
Umjesto da stanovnici, ne samo te ulice, o tome budu primjereno obaviješteni, odnosno upozoreni na vrijeme i način izvođenja radova te organizacije prometa koji ih očekuje, mi već dvadesetak dana, na cijelom potezu Mandalinskog puta od Plinarske do Gorskog puta imamo ulicu tako temeljito i trajno ispražnjenu od automobila, da smo prvo pomislili kako se snima neki film iz pedesetih ili šezdesetih prošlog stoljeća. No tad bismo svakako opazili barem brojna snimateljska vozila i set gužvu, no sve što opažamo su “mama, tata, pas i kravata…“
Jer tamo se već treći tjedan nikome ne žuri ni sa kakvim radovima.
Budući da redatelj ove Strave sigurno nije Wes Craven, čestitali bismo novoj gradskoj upravi na uspješno provedenoj micro-demo vježbi zastrašivanja stanovništva i prigodne provjere teze da je batina iz raja izašla.
Tu vrstu besmislenog četveroprstog terora gledali smo i gledamo u Plinarskoj, kao i po cijelom gradu, svako pa i ovo božje ljeto, uvijek kad neke gradske službe dubokoumno odluče da je puno bolje u vrijeme najvećih gužvi zaustavljati cijeli okolni ionako pregusti promet i paukom odvoziti vozila koja ga otežavaju, nego zalijepiti na retrovizor nekoliko kazni sa istim učinkom po prekršitelje, ali i s neometanjem ostalih sudionika u prometu.

Sk_igraliste_m
Zapitate li, gdje uopće stanovnici ulice pod trenutnom strahovladom četveroprstih smiju ili mogu parkirati, naravno da će vam splitski Freddyji Kruegeri odgovoriti da to nije njihov problem. A to što sva ta rastjerana auta u međuvremenu možemo gledati po dječjim, odnosno školskim igralištima, gdje su se sklonili od dosega četveroprstih, to bi vjerojatno trebao riješiti netko tko ne misli samo jednosmjerno i kome građani nisu tek kante za napucavanje.
No, to je očito pitanje iz nekog drugog filma.
Npr: Ima li pilota u avionu?

J. Ant
rujan 2013