Povijesna ili potresna jezgra Splita – I

Billa 1 Kap

Groteskni serijal

POVIJESNA ILI POTRESNA JEZGRA SPLITA

Ne bude li BILLA uklonjena u roku od tri dana, gradonačelnika Baldasara i komunalne službe očekuje kaznena prijava

Naravno da (još?!) nismo toliko moćni da taj trgovački lanac – s naglaskom na lanac – ‘uklonimo’ iz povijesne jezgre Splita. Za sada možemo samo lajkati članke koji govore o tome apsurdu – BILLA POD ZAŠTITOM UNESCO-A – ili takve upade (uzaludno) prijavljivati UNESCO-u.

Hoće li drukčija strategija, politika i praksa namjene i uređivanja prostora biti moguća ako se ikad napravi Plan upravljanja povijesnom jezgrom – tek ćemo vidjeti.

Audicija

No, ono što bi se i bez Plana upravljanja moglo provjeriti  smisao su i dometi  same gradske Odluke o komunalnom redu, te još više njezini praktični dosezi u borbi s vanjskom vizualnom devastacijom jezgre grada. Naravno da ne očekujemo da povratak proljeća u Jezgru uočimo po  razlistalim stablima ili cvjetnim arnžmanima, sve dok su tu unosne, a Odlukom tobože zabranjene oglašivačke aktivnosti. Eto, svakom popodnevnom šetnjom – uz sve ostalo o čemu drugi put – možemo zabilježili na desetke obostranih panoa Bille, plastičnim koncem impovizirano pričvršćene uglavnom o rasvjetne stupove, pri čemu nije pošteđen čak ni jedan ‘povijesni’, na Rivi…

Billa 4 Galerija

Građanska inicijativa Split već je 17. ožujka 2014. upozorila grad Split na “članak 5. Odluke o komunalnom redu“ temeljem koje je očigledno da je Billa ne samo svojim dolaskom u Malu Papalićevu palaču na mjesto bivše knjižare, nego jednako tako i svojim vandalskim oglašavanjem izvršila na Jezgru čistu agresiju.

Kako Grad Split od 17. ožujka do 11. travnja 2014. ne samo da nije uklonio do tada postojeće reklame Bille, nego je dopustio i nove, još nakaradnije i još bespravnije, to ne vidimo nikakva smisla u prijavljivanju tog čina komunalnim službama Grada, nego im ovdje poručujemo da ćemo i njih i Gradonačelnika prijaviti zbog nesavjesnog obavljanja službe prema članku 339.Kaznenog zakona RH

Joker 15

Ako, međutim Gradonačelnik i Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo uopće nisu u prilici ukloniti Billine (i slične reklame) jer su ih, možda, protivno Odluci o komunalnom redu sami odobrili ili čak postavili i naplatili – utoliko gore po njih, jer tada rade protiv Odluke samog Gradskog vijeća, a o tome koliko rade protiv samog pojma Grada teško da im se uopće može objasniti.

Što ne znači da ćemo odustati!

Građanska inicijativa Split – G®IST
U Splitu, 12. travnja 2014.

Billa 2 Priulli

P. S.
Za razliku od Povijesne jezgre prekipjele od neprimjerenih sadržaja, Internet stranica Komunalnog redarstva čista je i nevina kao snijeg. Na njoj nema ničega osim popisa samih komunalnih redara. Od kojih je čak njih 13 zaduženo i za Kotar Grad, a jedan upravo samo za njega! Jesu li svih tih 14 komunalnih apostola slijepci ili po cijeli dan gledaju samo u svoju Internet stranicu?
Ako se “sutra“ građani sami organiziraju i krenu provoditi gradsku Odluku o komunalnom redu, hoće li komunalni redari konačno protrljati oči i početi uvoditi red ili će zvati policiju da ukloni građane?

Billa 3 Realka