Namjerno organizirani kaos?!

Pazar Fontana

- GRADU SPLITU – NJEGOVIM DUŽNOSNICIMA I SLUŽBENICIMA
- SPLITSKOJ OBALI D.O.O.  - GRADSKOJ TVRTCI ZA USLUGE I RAZVOJ
- SALONACOOPU – ROGOZNICI D.O.O. – ZAKUPITELJIMA STUPOVA JAVNE RASVJETE
- I TKO ZNA KOME JOŠ U LANCU DRAŽESNOG UKRAŠAVANJA GRADSKE JEZGRE…

SSQ or Split Sandwich Questionnaire

1. Zašto Grad Split ne daje informacije o Splitskoj obali (ex direktor: Alex Kvarantan, sadašnji direktor Perislav Bonačić) koja je u gradskom stopostotnom vlasništvu?
2. Zašto pravilnik o reklamnom sadržaju na stupovima javne rasvjete nije na Internet stranici Grada Splita ili Splitske obale te zašto o ovoj gradskoj tvrtci, osim šture javne nabave nema nikakvih relevantnih podataka?
3. Što o toj i drugim netransparentnostima Trgovačkog društva Splitska obala d. o. o imaju reći novi članovi nadzornog odbora: Tilda Josipović, Marijana Vilić Ribičić i Ivan Čulo?
4. Tko je dopustio Splitskoj obali da postavlja oglašivačke panoe i u Gradskoj jezgri i to tik uz najvrjednije povijesne spomenike i kulturna dobra?
5. Odakle pravo Salonacoop – Rogoznici d.o.o. (vlasnik: Ante Goleš) da ispod predviđenih oglasnih površina na rasvjetnim stupovima, pričvršćuje dodatne i očigledno posve ilegalne dvostrane panoe?
6. Koje su predviđene kazne za sve ovdje pobrojane prekršaje, u čijoj su nadležnosti i kad ćemo biti izviješteni “o nadležnom postupanju“?
7. Hoće li nam na gornja pitanja odgovoriti netko od pročelnika, službenik za informiranje ili nitko?

“PRIJAVA PROBLEMA KOMUNALNOG REDA“*

Poštovani,

Obrazac na Internet stranici Grada Splita za Prijavu problema komunalnog reda posve je neadekvatan tom mediju i kao takav je neupotrebljiv. Zato, slijedeći njegove upute, prijavu šaljemo u klasičnom elektronskom obliku, nadajući se da je jednakovrijedna. Tu prijavu ujedno činimo i javnom, jer očekujemo da se tako ubrza rješenje iznijetih problema.

1. PRIJAVITELJ (unos podataka nije obavezan)
Građanska inicijativa Split, ogranak GUČAK (Gradska udruga čudnovatih kljunaša)

2. PODACI O LOKACIJI I VRSTI PROBLEMA
ULICA I KUĆNI BROJ / OPIS LOKACIJE (po potrebi) / ZAPAŽANJE (opis problema) / VRIJEME-DATUM NASTANKA PROBLEMA
Vrsta problema je neprimjereno oglašavanje u Povijesnoj jezgri Splita, a prema Odlukama o komunalnom redu iz 2008. i 2011. takvo oglašavanje je ne samo neprimjerneo, nego i nedopušteno, odnosno zabranjeno. Kao primjeri mogu se navesti panoi-plakati duž cijele Povijesne jezgre, a i unutar nje. Najčešći su vezani uz tvrtku BILLA (s plakatiranjem započetim koliko toliko ‘legalno’ prije otvaranja trgovine u Šubićevoj 20. III. 2014. a nastavljenim nakon otvaranja na posve ilegalan način), zatim su vezani uz trgovački centar JOKER te uz oglašavanje što ga za različite predstave u Hrvatskom mornaričkom centru Lora provodi tvrtka EXPLETUS d.o.o. Naravno, uskoro će to biti ili već jesu neki drugi oglašivači, jer oni svakodnevno prekrivaju jedni druge sručujući se na jezgru u nesmiljenim valovima.
Opis lokacije: većina rasvjetnih stupova koji oivičuju gradsku jezgru postala je poprištem sistematskog ugrađivanja dvostranih plakatnih panoa u obliku “para krila“, a previđenih za oglašavanje. Takva oglasna ‘rješenja’ već duže postoje uz glavne gradske prometnice izvan Povijesne jezgre, no, odnedavno, ona su se počela instalirati i u samoj Jezgri, premda takvo oglašavanje nije spojivo s Odlukom o komunalnom redu (čl. 5. i dalje). Osim toga, isti ti rasvjetni stupovi, postali su poprištem dodatnog i očigledno ‘divljeg’ plakatiranja koje se već mjesecima tolerira na brojnim rasvjetnim stupovima u Povijesnoj jezgri i u najužoj kontaktnoj zoni.

Take Away

3. PODACI O POČINITELJU (ukoliko su poznati)
Budući da je riječ o oglašavanju više različitih subjekata, počinitelji mogu biti:
a) oni sami, odnosno njihovi marketinški odjeli, što je lako provjerljivo
b) privatna tvrtka ili subjekt koji takve usluge nudi različitim klijentima, što je također provjerljivo
c) neka gradska oglašivačka tvrtka ili tijelo koje nudi ovakve usluge oglašavanja, ako takvo postoji

4. NAPOMENE KOJE MOGU POMOĆI U OTKRIVANJU POČINITELJA

Što god bilo od navedenoga, smatramo da je Grad Split nama dužan informaciju o počinitelju ovoga oglašavanja, a ne mi Gradu Splitu. Pod Gradom Splitom u ovom slučaju podrazumijevamo sve odgovorne. Od komunalnih redara, poput npr. gospodina Ante Čulara i gospođe Vidane Tomaš zaduženih za Kotar Grad, preko voditeljice pododsjeka za komunalno redarstvo gospođe Vesne Kalembe, preko voditelja Odsjeka za staru gradsku jezgru gospodina Gorana Nikšića, pa sve do pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo gospodina Špira Cokarića, kao i pročelnika za Kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru gospodina Siniše Kuke, a zašto ne i zamjenika gradonačelnika gospođe Aide Batarelo i gospodina Gorana Kovačevića, uključujući i gradonačelnika osobno.

Štoviše, ako svi nabrojani odgovorni ljudi u Gradu Splitu nisu u stanju javnosti odnosno građanima pojasniti tko su počinitelji ovoga oglašavanja, nekako se prirodno nameće zaključak, da su onda sami njegovi SUPOČINITELJI te kao takvi trebaju odgovarati GRADSKOM VIJEĆU  s čijim je odlukama njihovo (ne)činjenje u suprotnosti, a odgovorni su i kazneno za nesavjesno obavljanje dužnosti.

4. PRIMATELJ(I) PRIJAVE

Ante Čular i/ili Vidana Tomaš – komunalni redar(i) Kotara Grad vidana.tomas@split.h
Esma Kalemba – voditeljica Pododsjeka za komunalno redarstvo esma.kalemba@split.hr
Goran Nikšić – voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru goran.niksic@split.hr
Špiro Cokarić – pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo spiro.cokaric@split.hr
Siniša Kuko – pročelnik Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru sinisa.kuko@split.hr
Aida Batarelo – zamjenica gradonačelnika Grada Splita aida.batarelo@split.hr
Goran Kovačević – zamjenik gradonačelnika Grada Splita goran.kovacevic@split.hr
Ivo Baldasar – gradonačelnik Grada Splita ivo.baldasar@split.hr

U Splitu, 17. travnja 2014.
Građanska inicijativa Split – GRIST

Hostel

P. S.*

Napominjemo da je Građanska inicijativa Split pokušala skrenuti pažnju na ovaj “problem komunalnog reda“ na facebook stranici 18. ožujka 2014. te na internet stranici 12. travnja 2014. No, ili smo slabo čitani, ili Grad Split te probleme ne smatra bitnima, ili ni u čemu nismo u pravu, pa je sve o čemu ovdje raspravljamo sasvim normalno, dobrodošlo, poželjno te će se nastaviti u još širem opsegu…
Naime, prepiska s Gradom Splitom koju smo zapodjenuli 11. travnja 2014. s Odsjekom za suradnju i razvoj odnosa s civilnim društvom i mladima, odnosno službenikom za informiranje Vukom Kržanićem, također nije rezultirala ničim. Točnije njezin je rezultat još mizerniji nego u vrijeme “kerumovanja“ Gradom Splitom. A to je nekako i logično. Jer, dok su tada “siroti“ pročelnici morali odgovarati na svakojaka pitanja građana i udruga, sada su toga pošteđeni jer u Uredu grada za to postoji poseban Odsjek čiji nas je službenik 14. travnja 2014. izvijestio da GRAD SPLIT NE POSJEDUJE ZATRAŽENU INFORMACIJU te je zahtjev GIST-a “proslijedio“ Splitskoj obali d.o.o., premda je preciznije da citiramo samog službenika koji u obraćanju Splitskoj obali d.o.o. doslovce kaže: “ustupamo vam zahtjev za pristup informaciji na nadležno postupanje“!
Ustupamo i mi Gradu Splitu, odnosno njegovim današnjim nadležnim dužnosnicima i službenicima, ovu godinu i pol staru prepisku Grada Splita i Infozone na istu temu: http://infozona.hr/zugaj/pitanje/25092012-reklame-su-na-svakom-stupu

Iz nje je, više nego jasno da je Splitska obala d.o.o. provela javni natječaj za zakup 500 stupova javne rasvjete u Gradu Splitu za potrebe reklamiranja. Natječaj je dobila tvrtka Salonacoop – Rogoznica d.o.o. na rok od 10 godina. Postavljanje reklamnog sadržaja na stupove uređeno je pravilnikom koji je donijela uprava Splitske obale d.o.o.

Prema tome, poštovana gradska gospodo, okanite se “ustupanja zahtjeva za pristup informaciji“ i izvolite iz Povijesne jezgre ukloniti bespravno oglašavanje!