Tko se krije iza Bille?

vlcsnap-2014-04-23-20h08m43s85

VIDEO  – TKO SE KRIJE IZA BILLE?

Stara gradska jezgra Splita zaštićena je kao kulturno-povijesna cjelina i ima svojstvo kulturnog dobra. U Rješenju sustava zaštite piše da se korištenje javnih površina – pa dakle i postavljanje reklamnih panoa – propisuje odlukom o komunalnom redu prema smjernicama nadležnog konzervatorskog odjela u Splitu.
Komunalnim redom (čl. 5.) u staroj gradskoj jezgri zabranjeno je bez odobrenja nadležnog gradskog tijela postavljanje reklama, natpisa, jarbol zastava i transparenata. Unatoč tome, u jezgri je na rasvjetnim stupovima postavljeno stotinjak reklamnih natpisa, a svakodnevno niču i novi.

Na pitanje koje je nadležno gradsko tijelo odobrilo postavljanje plakata, Grad odgovara kako ne posjeduje tu informaciju. Konzervatorski odjel u Splitu odgovara da je oglašavanje u povijesnoj jezgri stvar komunalnog reda, a ne njihova. Odsjek za staru gradsku jezgru ne poduzima ništa.

Na osnovi iznesenog postavljaju se pitanja čija  je odgovornost zaštita gradske jezgre?
Postoji li bilo koje nadležno tjelo i po kojim kriterijima donosi odluke vezane za gradsku jezgru?
Postoje li smjernice konzervatorskog odjela kojima je cilj zaštita kulturnog dobra i provode li se? Očito ne!

Da bi ukazala na problem organizacije sustava zaštite povijesne jezgre, grupa građana uklonila je 19. 04. 2014 dio ilegalnih plakata s rasvjetnih stupova. Na gradskim i državnim službama je da skinu ostale. I to ne samo u Jezgri.

Građanska inicijativa Split