Povijesna jezgra Splita nakon 35 godina na korak od brisanja s UNESCO-ve liste?!

Contarini 5

TREBA LI SPLITSKA GRADSKA JEZGRA BITI IZBAČENA S UNESCO-ve LISTE
SVJETSKI ZAŠTIĆENE BAŠTINE ILI JE VLADA RH SPOSOBNA REAGIRATI I PRIJE TOGA?

Svim tiskanim i elektronskim medijima

Poštovani,

Nije nam namjera kvariti proslavu Sv. Duje i Dana Grada Splita, a niti štititi Split od njega samoga, no procjenjujemo da smo na korak od presedana s nesagledivim posljedicama po Split, pa se zato i obraćamo cjelokupnoj javnosti.

Još manje nam je namjera sramotiti, blatiti, iskrivljeno predstavljati, neopravdano kočiti ili onemogućavati bilo čije poduzetničke planove i interese ako su oni u skladu s tzv. pozitivnim zakonskim propisima i ako su prošli sve nužne zakonske procedure.

Tvrdimo samo da u slučaju nedavno započete izgradnje radnog naziva “Contarini“, a koja se godinama pripremala u sjeveroistočnom dijelu Povijesne jezgre Splita, imamo posla s gradnjom koja zahtijeva hitnu i temeljitu reviziju kojom će na nacionalnoj i međunarodnoj razini biti provjereni njeni osnovni dokumenti, rješenja i dozvole od kojih su neki proizvoljno i po više puta mijenjani, neki falsificirani, a neki, premda su bili nužni, ni do danas ne postoje a da to nikoga ne zabrinjava!

Contarini 4

Grad Split na takve je okolnosti od gradskih udruga koje skrbe o upravljanju Povijesnom jezgrom upozoren nebrojeno puta, one su organizirale i predavanja i tribine na kojima je više nego zorno prikazano kako je kod bedema Contarini dugo, strpljivo i zloćudno izigravan svaki javni interes. No, za to u prvom redu ne krivimo ni poduzetnike ni investitore, pa čak ni onda kada svim sredstvima nastoje ostvariti vlastiti interes.
Primarna je i suštinska odgovornost u svim sličnim slučajevima u rukama potkupljivih gradskih i državnih dužnosnika kao i nadležnih tijela i ustanova koji se potčinjavaju tim korumpiranim prodavačima najvrednijih javnih, a u ovom slučaju i kulturno-povijesnih dobara Republike Hrvatske. Sljedeća je odgovornost sudskih instanci koje takve afere uspješno razvlače, da bi njihovi akteri u konačnici redovito bili abolirani. Konačno, ne treba zaboraviti ni na prateću dodvorničku službu najutjecajnijih medija koja je u potpunosti na djelu i ovom prilikom. Takvoj konstelaciji nasuprot uvijek postoje časne iznimke i upravo se njima treba pridružiti.
Zato ponavljamo: već smo se obratili Ministarstvu kulture  te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koji o projektu Contarini još uvijek šute.

Obraćamo se ovdje ponovo i Vladi odnosno premijeru Republike Hrvatske i to ovaj put otvorenim pismom, jer njime želimo upozoriti cjelokupnu hrvatsku javnost da je u Splitu prije otprilike mjesec dana započela višestruko sporna gradnja radnog naziva “Contarini“.
Tom se gradnjom na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i nezakonit način u Povijesnoj jezgri Splita pod zaštitom UNESCO-a stubokom mijenja kompletna vizura sjeveroistočnog dijela jezgre; njome se na samo deset metara od Dioklecijanove palače uvodi kolni promet za potrebe deveterokatnice veće od devet i pol tisuća metara kvadratnih; njome se ruši postojeća pješačka zona u Povijesnoj jezgri i njome se do neshvatljivosti riskira izbacivanje Povijesne cjeline Splita i Dioklecijanove palače s UNESCO-ve liste svjetske baštine!

Mi, dakle, mislimo da tzv. projekt Contarini treba hitno zaustaviti, a bedem  Contarini sačuvati, no zna li itko što misli vlada Republike Hrvatske, kad je već Split trajno ‘u balunu’ a prigodno i u svetome Duji, pa ne uspijeva uopće misliti?!

Građanska inicijativa Split – GRIST