Povijesna jezgra Splita nakon 35 godina na korak od brisanja s UNESCO-ve liste?!

Contarini 5

TREBA LI SPLITSKA GRADSKA JEZGRA BITI IZBAČENA S UNESCO-ve LISTE
SVJETSKI ZAŠTIĆENE BAŠTINE ILI JE VLADA RH SPOSOBNA REAGIRATI I PRIJE TOGA?

Svim tiskanim i elektronskim medijima

Poštovani,

Nije nam namjera kvariti proslavu Sv. Duje i Dana Grada Splita, a niti štititi Split od njega samoga, no procjenjujemo da smo na korak od presedana s nesagledivim posljedicama po Split, pa se zato i obraćamo cjelokupnoj javnosti.

Još manje nam je namjera sramotiti, blatiti, iskrivljeno predstavljati, neopravdano kočiti ili onemogućavati bilo čije poduzetničke planove i interese ako su oni u skladu s tzv. pozitivnim zakonskim propisima i ako su prošli sve nužne zakonske procedure.

Tvrdimo samo da u slučaju nedavno započete izgradnje radnog naziva “Contarini“, a koja se godinama pripremala u sjeveroistočnom dijelu Povijesne jezgre Splita, imamo posla s gradnjom koja zahtijeva hitnu i temeljitu reviziju kojom će na nacionalnoj i međunarodnoj razini biti provjereni njeni osnovni dokumenti, rješenja i dozvole od kojih su neki proizvoljno i po više puta mijenjani, neki falsificirani, a neki, premda su bili nužni, ni do danas ne postoje a da to nikoga ne zabrinjava!

Contarini 4

Grad Split na takve je okolnosti od gradskih udruga koje skrbe o upravljanju Povijesnom jezgrom upozoren nebrojeno puta, one su organizirale i predavanja i tribine na kojima je više nego zorno prikazano kako je kod bedema Contarini dugo, strpljivo i zloćudno izigravan svaki javni interes. No, za to u prvom redu ne krivimo ni poduzetnike ni investitore, pa čak ni onda kada svim sredstvima nastoje ostvariti vlastiti interes.
Primarna je i suštinska odgovornost u svim sličnim slučajevima u rukama potkupljivih gradskih i državnih dužnosnika kao i nadležnih tijela i ustanova koji se potčinjavaju tim korumpiranim prodavačima najvrednijih javnih, a u ovom slučaju i kulturno-povijesnih dobara Republike Hrvatske. Sljedeća je odgovornost sudskih instanci koje takve afere uspješno razvlače, da bi njihovi akteri u konačnici redovito bili abolirani. Konačno, ne treba zaboraviti ni na prateću dodvorničku službu najutjecajnijih medija koja je u potpunosti na djelu i ovom prilikom. Takvoj konstelaciji nasuprot uvijek postoje časne iznimke i upravo se njima treba pridružiti.
Zato ponavljamo: već smo se obratili Ministarstvu kulture  te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koji o projektu Contarini još uvijek šute.

Obraćamo se ovdje ponovo i Vladi odnosno premijeru Republike Hrvatske i to ovaj put otvorenim pismom, jer njime želimo upozoriti cjelokupnu hrvatsku javnost da je u Splitu prije otprilike mjesec dana započela višestruko sporna gradnja radnog naziva “Contarini“.
Tom se gradnjom na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i nezakonit način u Povijesnoj jezgri Splita pod zaštitom UNESCO-a stubokom mijenja kompletna vizura sjeveroistočnog dijela jezgre; njome se na samo deset metara od Dioklecijanove palače uvodi kolni promet za potrebe deveterokatnice veće od devet i pol tisuća metara kvadratnih; njome se ruši postojeća pješačka zona u Povijesnoj jezgri i njome se do neshvatljivosti riskira izbacivanje Povijesne cjeline Splita i Dioklecijanove palače s UNESCO-ve liste svjetske baštine!

Mi, dakle, mislimo da tzv. projekt Contarini treba hitno zaustaviti, a bedem  Contarini sačuvati, no zna li itko što misli vlada Republike Hrvatske, kad je već Split trajno ‘u balunu’ a prigodno i u svetome Duji, pa ne uspijeva uopće misliti?!

Građanska inicijativa Split – GRIST

2 Responses to Povijesna jezgra Splita nakon 35 godina na korak od brisanja s UNESCO-ve liste?!

 1. Žarko de Grisogono kaže:

  Kako se niste potrudili prevesti pismo koje ste dobili od gosp. Kishore Rao, direktora UNESCO-vog World Heritage Centre, evo u nastavku prevoda kako bi se građani Splita i cjelokupna hrvatska javnost upoznali sa stavom UNESCO-a po pitanju projekta Contarini. Stav UNESCO-a je istaknut u pasusu prevedenom velikim slovima kako bi svima bilo jasno da su vaše tvrdnje o neinformiranosti UNESCO-a neistina mada bi se umjesto neistine mogla upotrebiti i jača riječ.
  Ovim pismom director UNESCO-a vas je na fini način skinuo sa dnevnog reda i vratio natrag na nacionalne institucije koje su već dale sve potrebne suglasnosti.

  Pismo UNESCO-a Građnskoj inicijativi Splita:

  17/04/2014
  Dragi gosp. / gđo.

  Zahvaljujemo što sudjelujete sa Centrom za svjetsku baštinu u brizi za Contarini i za druge projekte svjetske baštine unutar povjesne jezgre Splita i Dioklecijanove palaće.
  BUDITE UVJERENI DA POKLANJAMO DUŽNU PAŽNJU PREDMETU VAŠE BRIGE I DA GA PRATIMO PAŽLJIVO SA ODGOVARAJUĆIM HRVATSKIM VLASTIMA. BROJNI DETALJI KOJI SE ODNOSE NA PROJEKT KONZULTIRANI SU SA CENTROM ZA SVJETSKU BAŠTINU (WHC) I ICOMOS-OM TOKOM PROTEKLIH GODINA I ODGOVARAJUĆE REVIDIRANI. Još nekoliko elemenata je preostalo za pregled.
  Veoma vam preporučujem da u vezi sa stvarima koje ste potakli stupite u kontakt sa nacionalnim vlastima zaduženima za praćenje svjetske baštine.
  Zahvaljujem na vašem interesu i podršci na primjeni Konvencije o svjetskoj baštini.

  Srdačno vaš
  Kishore Rao, Director World Heritage Centre

  Nakon ovog pisma nije vam preostalo drugo nego da nastavite bezrazložno i neodgovorno plašiti javnost brisanjem kulturnog dobra Splita sa liste svjetske baštine, kao da je kulturno dobro Povjesna jezgra Splita u listu baštine upisana olovkom, pa neko uzme gumicu i izbriše je sa liste.
  E, pa dragi GISTOVCI ne ide to baš tako.
  U Operativnim uputama UNESCO-a o provedbi Konvencije na koje se toliko pozivate, ali ih ne citirate, stoji u kojim slučajevima i kako se pokreće postupak brisanja kulturnog dobra sa liste svjetske baštine.
  Obzirom na provedenu suradnju sa UNESCO-m opisanu u gornjem pismu direktora UNESCO-a u slučaju Contarini pokretanje te procedure jednostavno nije moguće.

  Za nevjerne Tome u nastavku slijedi engleski tekst i prevod dijela rečenih Operativnih uputa koji regulira brisanje dobra sa Liste svjetske baštine.

  HRVATSKI TEKST

  1.
  IV.C Procedura za eventualno brisanje dobra sa liste svjetske baštine

  Komisija je prihvatila slijedeću proceduru za brisanje dobra sa Liste svjetske baštine u slučajevima:
  a) Kada je dobro propalo u mjeri da je izgubilo obilježja koja su odredila njegovo uključivanje na listu svjetske baštine i
  b) Kada su osnovna obilježja baštine bila ugrožena u vrijeme nominacije i kada korektivne mjere zacrtane od strane države članice nisu sprovedene u dogovorenom vremenu.

  2.
  Kada dobro upisano na listu svjetske baštine ozbiljno propadne i kada se nisu poduzele mjere unutar predloženog vremena, država članica na čijem se teritoriju dobro nalazi bi o tome trebala informirati Sekretarjat.

  3.
  Kada Sekretarjat primi takvu obavjest od izvora koji nije autorizirano tijelo vlasti zemlje članice on će provjeriti izvor i sadržaj informacije u konzultaciji sa državom članicom te zahtjevati njen komentar.

  4.
  Sekretarjat će od relevantnog savjetodavnog tijela zatražiti komentar u vezi primljene informacije.
  Komisija će ispitati sve raspoložive informacije i donijeti odluku. U skladu sa Konvencijom Čl. 13(8) odluka, ma koja ona bila, mora biti donesena glasanjem i sa dvotrećinskom večinom prisutnih članova.

  5.
  Komisija ne smije donijeti odluku o brisanju bilo kojeg dobra države članice ukoliko država članica nije bila konzultirana po tom pitanju.

  6.
  Država članica će biti obavještena o odluci Komisije te će javna obavijest o odluci biti odmah od strane komisuje objavljena.

  7.
  Ako odluka komisije povlači za sobom izmjenu u listi svjetske baštine ova modifikacija će biti unesena prilikom publiciranja prvog slijedećeg ažuriranog popisa.

  ENGLESKI TEKST

  IV.C Procedure for the eventual deletion of properties from the World Heritage List

  1. The Committee adopted the following procedure for the deletion of properties from the World Heritage List in cases:

  a) where the property has deteriorated to the extent that it has lost those characteristics which determined its inclusion in the World Heritage List; and

  b) where the intrinsic qualities of a World Heritage site were already threatened at the time of its nomination by action of man and where the necessary corrective measures as outlined by the State Party at the time, have not been taken within the time proposed (see paragraph 116).

  2. When a property inscribed on the World Heritage List has seriously deteriorated, or when the necessary corrective measures have not been taken within the time proposed, the State Party on whose territory the property is situated should so inform the Secretariat.

  3. When the Secretariat receives such information from a source other than the State Party concerned, it will, as far as possible, verify the source and the contents of the information in consultation with the State Party concerned and request its comments.

  4. The Secretariat will request the relevant Advisory Bodies to forward comments on the information received.

  5. The Committee will examine all the information available and will take a decision. Any such decision shall, in accordance with Article 13 (8) of the Convention, be taken by a majority of two-thirds of its members present and voting. The Committee shall not decide to delete any property unless the State Party has been consulted on the question.

  6. The State Party shall be informed of the Committee’s decision and public notice of this decision shall be immediately given by the Committee.

  7. If the Committee’s decision entails any modification to the World Heritage List, this modification will be reflected in the next updated List that is published.

  PAMETNOM DOSTA

 2. zvonko kaže:

  Ne mogu reči da mi se sviđa. Kakvu smo vlast birali takvu smo i dobili, ne znam što se sada žalite???? Sad pametno na kotarske izbore, a prije toga na za EU pametno.

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>