Od ‘prve vode’ do ‘prvog mora’: Piss Brother!

PanVis

Dokle god imamo i trpimo vlast(i) koje umjesto jasnih i obvezujućih Planova i Pravilnika nude samo nove šape na javnim dobrima, dotle će koncesije poput posljednje na Matejuški biti stalno i žalosno pravilo grada u kojemu je glavni zakon odavno ispisan najvećim slovima: PISS BROTHER!

Ona sitna, na kojima piše “sve dok ti ja prodajem pivo“, ionako nitko ne čita.


PanMat

Dok se ovdje u posljednje vrijeme uglavnom ‘zabavljamo’ moćnićkim uzurpacijama u sjeveroistočnom dijelu Povijesne jezgre Splita i značajne nade i trud još uvijek ulažemo u pokušaje da se izradi Plan upravljanja koji bi takve rabote trajno onemogućio, na suprotnom kraju te iste Jezgre za večeras je najavljen pravi mali rat – onaj za Matejušku.

Razlozi i prozaični i notorni. Tipično splitska koncesija koja to nije, bez valjanih ugovora s bilo koje strane te s frustriranom javnošću koja se uvijek iznova čudi izigravanjima javnog interesa i uzurpacijama javnog dobra.

Što reći? Ovdje, u zadnji čas, dajemo potporu prosvjedu, i naravno da ćemo mu se pridružiti, no istodobno ga, kao i svaki sličan, smatramo već dugo nedorečenim i nedostatnim, a splitsku ‘zainteresiranu javnost’ predokonom i ravnodušnom za bilo kakav ozbiljniji iskorak. Jer, ovakve ‘koncesije’ bi morale biti ne trajno onemogućene, nego načelno nemoguće, a to se ne osigurava nikakvim taktičkim uzmakom pritisnutog ‘koncesionra’ i slavljeničkim ispijanjem svoga piva.

A podrazumijevano ili predmnijevano starosjedilačko pravo na svoj mul i svoju mrižu na njemu, na Matejušci – kao i na sto drugih mjesta – sapliće se prečesto da bi to bilo slučajno. Naime, ona nije samo živopisni dio Varoša, još uvijek dojmljivo samosvojan i osoben, nego je i jugozapadni dio Povijesne jezgre Splita ili gradske zone ‘A’, pod najstrožom zaštitom UNESCO-a, ma što to točno značilo.

No, očito baš zato Matejuška i jest sve intenzivnijim i sve učestalijim poprištem brojnih uzurpatorskih pokušaja. Npr. cijela druga polovica 2013. protekla je u dugom i upornom poigravanju i Gradonačelnika i Župana (u suradnji s ‘hrvatsko-njemačkim’ investitorom) s Matejuškom kao poligonom za iscrtavanje njihovih hidroavionskih planova. I tek kad su i Gradonačelnik i Župan uvjerljivo upozoreni da bi igre s ‘prvim morem’ mogle završiti kao i prethodne s ‘prvom vodom’ – tek tada je došlo do povlačenja hidroavionskih krakova. No, do kada? Samo do izgledne nove uzurpacije u kojoj će nekolicina ‘odgovornih’ – a to su uz Grad i Županiju redovito i razni upravljači pomorskim i obalnim dobrom – šetati i vozati tromu javnost sve do točke ključanja. Ako pak do pregrijavanja i ključanja ne đođe, onda i Matejuška i Grad mogu biti sve što se odgovorni pajdaši ispod stola dogovore. I tako stalno.

U međuvremenu, ta ista i gradska i državna vlast već godinama zabavljaju i stručnu i znanstvenu javnost kao i nadobudne građanske udruge i inicijative svojom “spremnošću“ da se izradi “Plan upravljanja povijesnom jezgrom Splita“ koji bi trebao spriječiti ili, još preciznije, sistemski onemogućiti proizvoljnosti poput opisanih. No, od Plana kao obavezujućeg dokumenta jednako smo udaljeni danas kao i do danas, dok cijela Jezgra biva ringom sve žalosnijih koncesionarskih i podkoncesionarskih igara između Grada Splita, njegovih službi i poduzeća te cijelog lanca pratećih podobnih poduzetnika i poduzeća od kojih svi mašu svojim podkoncesijskim aneksima za nešto.

Zato ponavljamo: umjesto gradonačelničkih ili bilo čijih moćnićkih udara čas na Turističku palaču, čas na Pazar, čas na Dioklecijanove podrume, čas na Contarini, čas na Matejušku…  treba nam sveobuhvatan, jasan i obvezujući Plan upravljanja povijesnom jezgrom, čije će svako nepoštivanje biti automatski i prekršajno i kazneno procesuirano. Tek tada će koncesioniranja poput ovoga zadnjega na Matejuški biti samo eksces ili slučaj kojega rješava jedna jedina komunalna inspekcija, a ne kataklizmička uzurpacija radi koje svaki put trebaju ustajati nove tisuće građana.

Prema tome, dokle god imamo i trpimo vlast(i) koje umjesto jasnih i obvezujućih Planova i Pravilnika nude samo nove šape na javnim dobrima, dotle će ovakve koncesije biti stalno i žalosno pravilo grada koji je iz godine u godinu svoj sve lošiji gospodar.

A u takvom gradu, glavni je zakon odavno ispisan najvećim slovima: PISS BROTHER!
Ona sitna, na kojima piše “sve dok ti ja prodajem pivo“, ionako nitko ne čita.