Na pomolu novi upis turističko-čokoladnog Splita u Guinnessovu knjigu rekorda?!

wc riva

JAVNI POZIV GRADONAČELNIKU BALDASARU DA ZA GUINNESSOVU KNJIGU REKORDA NOMINIRA SPLITSKU TURISTIČKU PALAČU U KATEGORIJI NAJBRŽIH POVIJESNIH IZGRADNJI

Poštovani gradonačelniče Baldasar,

Nakon što je za Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda nominirana najveća čokolada na svijetu izrađena prošli tjedan na Peristilu, očekujemo od Vas da za Guinnessovu knjigu nominirate još jedan rekord kojim se Split može podičiti u svjetskim razmjerima. Riječ je o brzinskom rekordu u građevinarstvu, također ostvarenom na području kulturno-povijesne cjeline Splita upisane na listi svjetske baštine UNESCO-a. Rekord je postavljen davne 1968. godine na Lazaretu prilikom izgradnje Turističke palače. Palača je izgrađena samo dan nakon što je započela njena izgradnja, što je jedva dostižno kod postavljanja običnih kioska, a upravo nevjerovatno u gradnji složenijih građevina poput Turističke palače. Nevjerojatan brzinski rekord, vrijedan upisa u  Guinnessovu knjigu potvrđuju:

- Članak objavljen 14. veljače 1968. u dnevnoj novini Slobodna Dalmacija kojim se nedvojbeno potvrđuje da je gradnja Turističke palače započela 13. veljače 1968.

Objava pocetka izgradnje TP

- Uvjerenje o vremenu građenja izdano od Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Splita kojim se nedvojbeno potvrđuje da je Turistička palača izgrađena prije 15.veljače 1968.

Uvjerenje o vremenu gradenja TP

Poštovani gospodine gradonačelniče Baldasar, temeljem tih dokumenata očekujemo od Vas, osvjedočeno najvećeg pobornika rekonstrukcije i povrata sjaja Turističke palače, da je nominirate za upis u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao građevinu najbrže izgrađenu u svijetu.
Podrazumijeva se da ćete ozbiljnost nominacije Guinnessu morati osnažiti DORH-ovim uvjerenjem kojim se potvrđuje istinitost spomenutih događaja te tako otkloniti bilo kakve sumnje o neistinitom prikazu početka i kraja građenja Turističke palače.
Nadamo se da neće izostati ni vaše zalaganje da se javno pohvali i nagradi osobe zaslužne za postizanje svjetskog rekorda u brzini gradnje, odnosno sankcionira one koji su u neznanju ili namjerno izdali lažno uvjerenje o vremenu građenja Turističke palače, kao i one koji su ih, ne daj Bože, na takvo što prisilili. Posebno od Vas očekujemo da sve gradske vijećnike koji će danas-sutra izglasati rekonstrukciju te na svijetu najbrže sagrađene palače, svakako ne zaboravite prilikom dodjele nagrada Grada Splita, jer se podrazumijeva da su kao i Guinness bili potpuno uvjereni u istinitost uvjerenja koja im je podastrla vaša vrijedna administracija.

Osim toga, od Vas kao člana Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, očekujemo da dopunite nominaciju Kulturno-povijesne cjeline Splita i Dioklecijanove palače za listu svjetske baštine UNESCO-a i sa Turističkom palačom i to zbog njenog svjetskog značenja potvrđenog nominacijom za Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

Nama koji smo skromno primijetili ovaj splitski kuriozitet ne morate zahvaljivati.
Dovoljna nagrada nama je ljepota i procvat našeg grada pod Vašom cijenjenom upravom.

G®IST – Građanska inicijativa Split