ZAPUŠTENA PAZARSKA LJEPOTICA DOČEKALA OTPUŠTANJE

Fontana 1

Pred trećom splitskom nominacijom za Guinnessa:
STWHF: TRANSREVERZIBILNA SPLITSKA FONTANA NADMAŠILA SVE ZAGREBAČKE JOŠ I PRIJE SVEČANOG OTVARANJA

“Građanin koji ne cijeni vodu ne zaslužuje da se njome koristi,
ali grad koji ne cijeni vodu, česme i fontane ne zaslužuje naziv grada, nego samo naselja.“
Duško Kečkemet – Vjesnik, 22. 06. 1982.

Svi znamo da je Zagreb već više od desetljeća poznat po Bandiću & Mamiću, a posljednjih nekoliko godina i po fontanama u kojima daleko od toga da se peru šporki novci nego se novac kao takav pretvara u čistu vodenu paru. S tim da, kako kaže meritorni Zagrebački holding, fontane mogu biti reverzibilne i nereverzibilne: http://www.zgh.hr/default.aspx?id=338

Točnije, tako je to bilo do jučer, ili dok Split nije počeo cijepati kulturne atome, u sklopu koje cjepačine je nedavno u život puštena prva transreverzibilna fontana, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Njezin je točan EU naziv SPLIT WHIRLPOOL HIPPOS FOUNTAIN, ili pod točnim brojem patenta: ST-WHF1.

Pazarska fontana1

Za neupućene, naoko se radilo o pukoj sanaciji već postojeće fontane s kraja 19. stoljeća, no svaki ozbiljniji i zahtjevniji posjetitelj splitskih kulturalnih inovacija odmah će uočiti da je ovdje riječ o iznimno zahtjevnom amalgamu post-neo-avangardnih promišljanja koja uspješno sintetiziraju klasicističko-secesijske zasade prethodnih stoljeća s jedne strane, turbo-praktičarske paradigme 20. stoljeća s druge te otvorenost sinkretičko-simulakrumskim procesima 21. stoljeća s treće strane.

Fontana 2

Ne želeći vam uskratiti neponovljiv doživljaj izravnog i posve osobnog suočavanjima s tek prvom u nizu fontana od kojih će svaka naredna biti priča za sebe, istaknimo tek ključni njen novitet temeljem kojega tek treba zaslužiti Guinness nominaciju. Naime, za sada je ona otvorena tek u svojoj klasičnoj ili tradicionalnoj varijanti kakvu smo i do sada imali, no pravo otvaranje ostavljeno je tek za svečanost nakon prvog kruga odlučivanja o europskoj prijestolnici kulture, kojom prigodom će fontana završiti svoje i/reverzibilno postojanje i prijeći u kategoriju transverzibilnih. Kolikogod se taj postupak činio jednostvanim ipak treba istaknuti da je on revolucionaran barem koliko i prijelaz s istosmjerne na izmjeničnu struju, odnosno vodu. Prijelaz se sastoji u tome da se zatvori dovod vode iz gradskog vodovoda, a fontana spoji na izlučnu cijev obližnjeg i kao slučajno pridruženog Whirlpool klima uređaja, nakon čega slijedi neminovna lančana reakcija u daljnjoj izgradnji i postavljanju fontana te nove, po njoj nazvane i patentirane ST-WHF generacije.

Fontana 3

P.S.
Čudite se još zašto HIPPO u nazivu fontane. Pa vama stvarno treba EXSPLITCITLY 2020, nesuđeni Bajamontijev EPK logo! Ta šta bi predstavljala jedna retrogradna prošlostoljetna pazarska fontanica u svom kič heksagonalnom podnom okviriću na kojemu biste vi još nalijepili malo cvijeća s klupicam i golubovima. Stvarno ste retronakaradni. Upravo je fortissimo splitskog fountainskog iskoraka to što tu ‘kvazi-mini bajamontušu’ tako neočekivano, a opet brutalno efektno zatvara poleđina Hipposove limene trafike za pristupačnije cipele i odjeću, ili kao što je to nedavno na sjednici splitskog gradskog vijeća rekao stanoviti savjetnik upravo za pitanja cijepanja kulturnog atoma: najjači je dio splitske strategije to što se Europi predstavljamo upravo takvima kakvi jesmo, bez lažnih uljepšavanja i šminkanja – EXSPLITCITLY 2015!I tako je – prema sve Slobodnijoj Dalmaciji –  ’ljepotica’, uz diskretnu ‘face-lifting’ suradnju Pisa Tradea iz zapuštene, prešla u otpuštenu, što će reći da su se u ovom poslu iskazali Grad Split, Kotar Grad i naravno, odobravatelji ovakvog i niza sličnih pothvata, čuveni splitski konzervatori čiji je pročelnik višemjesečno brljanje po fontani stručno okarakterizirao kao ‘djelomičnu restauraciju’.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/256064/Default.aspx
A sad još zamislite kad  naselje, pardon prijestolnica, stane gospodariti EU fondovima…